При проверките през последната седмица не са установени сериозни нарушения, уточни зам.-председателят на Агенцията
Най-честото нарушение в магазините преди Великден тази години е неясен произход на агнешкото месо. Това обясни в ефира на „Пресечна точка” Галя Викьова, зам.-председател на Българската агенция по безопасност на храните. При проверките през последната седмица не са установени сериозни нарушения, уточни тя.
„Винаги около празниците правим засилени проверки. Проверяваните обекти са складове за търговия на дребно и едро и такива за обществено хранене. Това, че не е написано дали месото е българско, или не – не значи, че е негодно, но все пак е нарушение. Потребителят трябва да направи избор”, твърди зам.-председателят на БАБХ.
Рисковете, които крие великденската трапеза
Относно яйцата на пазара, тя коментира, че в момента има голямо разнообразие от български, полски, украински, румънски и гръцки. „На тях трябва да има код на производителя, което означава, че то произлиза от регистриран животновъден обект, където е осигурен здравословният статус на животните”, поясни Викьова.
Експертът коментира и новината за задържаните 12 партиди с лимони с пестициди на българо-турската граница „Капитан Андреево”.
„Това не е скорошна практика. „Капитан Андреево” е един от входните пунктове за ЕС. Минават много пратки от трети страни с плодове и зеленчуци, предимно Турция. Там граничният контрол взема проби за анализ за пестициди. Когато се установи такова нещо, колегите предприемат съответните мерки – връщане към Турция или унищожаване. Около 7% са лимоните, които за миналата година са се оказали с наличие на пестициди. Не всички пратки са предназначени само за българския пазар”, обясни още Викьова.
Целия разговор гледайте във видеото.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase