Заплащането е много ниско

Все по-малко са хората, които желаят да се ангажират с брането на череши. Ниската изкупна цена на плода предопределя и ниската надница, която берачът получава, колкото и да се старае.

След градушката: Поразена ли е реколтата от череши в Кюстендилско

Черешовата кампания в Петрич се различава значително от тази в Кюстендил. И причината е изцяло в по-топлото време. То позволява на черешите на юг да узреят значително по-рано - така те излизат на пазара в момент, в който други няма. Така цената, която производителите успяват да договорят, е значително по-висока.

Цената на черешите в Цалапица, Пловдив и Лондон: Плодът става все по-скъп

Докато в Кюстендил миналата година берачите са взимали по около 80 стотинки за килограм набрани череши, то в Петрич мизата е по-висока.

В края на май цената на черешата в Петрич започва да пада. И тогава сезонът влиза в трудния си период. В Благоевград българските череши на пазара все още са предимно от Петрич. Търговците отбелязват, че тази година черешата е много търсена, като задминава дори ягодата.

Тепърва обаче цената на черешата ще пада. Това ще се случи, когато пазарът се напълни с плодове. Това обикновено се случва в средата на юни, когато започва активният сезон в Кюстендил.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase