Реставрацията на сградата струва 50 млн. лева

Централните хали в София отвориха врати отново. За по-малко от година беше възстановен историческият облик на сградата, който е част от културното наследство на столицата. Как модерното и древното вървят ръка за ръка?

Събориха част от спортния център на Пулеви

Реставрацията на емблематичната софийска сграда струва 50 милиона лева. Тя е дело на десетки скулптори, архитекти и художници. Нашата разходка започва от сутерена, където се крие археологическото наследство от древна Сердика. Тук можем да видим не само предмети от втори век, но и как са влизали в употреба.

„Лично аз най-много обичам образа на римския войник, защото когато един човек види делвата, която е тук, повечето хора я асоциират, че е за вода. А всъщност тя е за разтопена смола и се използва за отбранителна цел”, казва архитектът Андрей Ходкевич.

Най-голямото богатство до ден днешен е наличието на минерална вода. Тази баня от Упия Сердика е от преди 19 века. „Като архитекти ние имахме възможността да градим пространството около археологията, която е абсолютно богатство. Единственото, което можем да направим е само да му се възхищаваме и да го подчертаем. И именно това ни вдъхнови за тези графитени стени, с което много по-ясно можем да видим самия силует”, разказва Ходкевич.

За да се потопи човек в богатата история на антична Сердика, чрез виртуална реалност древният град оживява „Наложи се да снимаме хора в специални костюми в студиа извън България, в Париж, с нови технологии, където да запишем реалните им движения. Работихме и с много археолози, за да може д а възстановим цялата обстановка и отне доста време да измислим и някои нови технологии в процеса”, казва VR дизайнерът Явор Бонев.

Часовникът на сградата продължава да брои всяка секунда. Георги Милчев е часовникар от 79-та година. В последната година реставрира оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още през 1915 г. „Часовникът е оцелял на бомбардировки, бил е в неработещо състояние, разглобен дълги години”, обяснява часовникарят инж. Георги Милчев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase