Министерството на външните работи изпратиха позиция до NOVA

Съборена е част от къщата на писателя Димитър Талев, която се намира в Северна Македония. Съмненията са за вандалски акт. Наследниците са подали сигнал в полицията.

„Имаме свой дом и своя челяд, но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно, братя по кръв и по вяра”. Това е цитат от Димитър Талев и романът „Железният светилник”. Разрушената постройка е къщата, която той използва като първообраз в произведението, но вече пред разруха.

„Родната къща на Димитър Талев в Прилеп, днешна РСМ, преди два дни се установи, че е разрушена, част от нея. Щетите са значителни, не можем да кажем на какво се дължи. Най-вероятно е вандалски акт на неизвестно засега лице”, заяви Виктор Стоянов от Фондация „Македония”.

Според собственичката обаче основната причина е другаде - не може да я поддържа сама. От години се опитва да я продаде на българската държава, но без успех.  

Посегателство срещу дома на писателя Димитър Талев

Аз съм посрещнала в тази къща минимум два милиона българи. Четох коментари защо не я оправя. Ако взимах по 1 лв. да влезне някой да я види, щях да съм милионерка, но аз не съм, а обикновен човек с пенсия”, казва собственичката на къщата на Талев Снежана Ачевска.

„Тъй като е на възраст желае да продаде къщата или на българската държава или на частен дарител. Доколкото ми е известно частно лице събира средства, но още не е закупена”, посочва Стоянов.

Според собственичката на дома се очаква скоро продажбата да бъде финализирана с българска фондация. Обещанието е къщата да се превърне в музей. „Аз имам много хубави спомени от там. И от българите никой не ме обидил, нито с комшиите имам проблем”, посочи тя.

Посланието на Снежана Ачевска е едно – „Да се посещава и от македонци, и от българи, да дружат, да живеят, да се обичат. Ние сме един народ”.

В позиция до NOVA oт Министерството на външните работи заявиха, че следят развитието на въпроса с родната къща на Талев. Веднага след получаването на сигнала представител на Генералното консулство на България в Битоля е посетил имота и е разговарял с наследниците.

Подаден е сигнал до службите. Външното министерство продължава да работи и за намиране на устойчиво решение във връзка с възможността за купуване на имота.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase