Очаква се днес да станат ясни приоритетите за Срещата на върха през юли във Вашингтон

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е в България за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания. Първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на Алианса в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме". Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба. 


Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

"Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя страната до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация", посочи Митов.
 
Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции. "Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад, се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и целия Алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия", каза още Митов. 


В пленарното заседание участва и българският служебен премиер Димитър Главчев, с когото Столтенберг ще има и среща на четири очи в Министерския ни съвет.

Стоянов пред Комитета по демокрация: Опитите за нелегално преминаване на границата намаляват

Очаква се днес да станат ясни приоритетите за Срещата на върха през юли във Вашингтон. През последните два дни в НДК работиха петте комитета към НАТО. Фокусът на разговорите беше отбраната и сигурността. Българската страна изрази твърда подкрепа за по-засилено присъствие на Алианса в Черноморския регион и застана твърдо зад продължаването на помощта за Украйна.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.