Той очерта три основни риска на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Втори ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Делегати от 32 държави членки на Алианса и още 25 страни партньори са в София, а домакин на събитието е Народното събрание. Кулминацията ще бъде утре, когато се очаква да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Сигурността и днес е фокусът на Парламентарната асамблея. Пред Комитета по демокрация българският вътрешен министър Калин Стоянов очерта три основни риска – дезинформацията, киберпрестъпността и нелегалната миграция. Той увери парламентаристите, че институциите в България работят активно и в синхрон, за да подсигурят честността на предстоящите избори и да не допуснат намеса на вота 2 в 1.

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО

Стоянов изтъкна и положителна тенденция в борбата с нелегалната миграция. По думите му от началото на годината досега опитите за нелегално преминаване на нашата граница са намалели със 70% в сравнение със същия период на миналата година.

„През периода от 1 януари до 10 май 2024 година са регистрирани общо 12 342 опита за нелегално преминаване на границата. Което е със 70% по-малко, сравнено със същия период на миналата година. Разбира се, нашата бдителност не трябва да намалява”, посочи вътрешният министър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.