В събота торнадо премина в Тексас

Силни бури в Тексас, Оклахома и Арканзас взеха най-малко 21 жертви, раниха стотици и причиниха редица материални щети, което наложи десетки хора да се евакуират в паркинг за камиони, който също беше засегнат от бурята, пише „Асошиейтед прес”.

Бурите нанесоха най-тежките си поражения в региона, простиращ се от северно от Далас до северозападния край на Арканзас. Системата за тревога предупреди, че бурите в Средния Запад ще стават още по-екстремни. Според метеоролози най-големият риск ще се измести на изток и ще обхване обширна част от Алабама до Ню Йорк.

Над 13 жертви и десетки ранени след торнадо в Тексас

Седем смъртни случая бяха регистрирани в окръг Кук, Тексас, близо до границата с Оклахома, където премина торнадо в събота вечерта в близост до район с преместваеми къщи, заяви губернаторът на Тексас Грег Абът пред журналисти. Сред загиналите са две деца на възраст 2 и 5 години.

По време на сватба на открито в Оклахома са загинали двама души, съобщава се и за ранени, както и за разрушени къщи. Сред жертвите са и осем души в Арканзас и един човек в Кентъки. Десетки хиляди жители в целия регион са останали без ток.

В неделя губернаторът на Тексас подписа изменена декларация за бедствие при тежки метеорологични условия, с която включи Дентън, Монтагю, Кук и Колин в списъка на окръзите в декларацията за бедствието, предизвикано от бурите и наводненията в края на април.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Иванова, БТА