Спортът е подобен на борбата и се практикува от мъже

Дамбе е бойно изкуство, принадлежащо на народа "хауса" от Нигерия и е популярно в северните части на страната. Той обаче е преустановен за повече от десетилетие в северния централен щат Плато поради религиозно и етническо насилие. Сега, любителите на дамбе са развълнувани от постепенното завръщане на играта в град Джос, съобщават от Voice of America.

Тази традиция представлява борба, която продължава три рунда, практикува се от мъже, които често напускат бойното поле със счупени челюсти, окървавени носове и пукнати ребра. 

Страховитият със своята свирепост Дого Бахагон Сани се зарежда от шума барабаните, преди да излезе на арената, за да се бие. За него този вид борба е както игра, така и професия. "Дамбе е професия. Чрез нея издържам себе си и моите родители", казва спортистът. 

Посрещнаха Хари и Меган с песни и танци в Нигерия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всеки ден по залез слънце, феновете на дамбе се тълпят на арена на градския стадион в Джос. Те гледат как млади гладиатори, идващи от различни части на Нигерия, се бият в един от любимите им традиционни спортове. 

А пари печелят не само бойците, но и барабанистите и здравните работници, на които често им се налага да помагат да пострадалите.

С постепенното завръщане на мира в град Джос, ентусиастите на дамбе се надяват, че борбата ще продължи да се развива и един ден ще бъде достатъчно призната, за да бъде включена в Олимпийските игри. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, vesti.bg