Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май, допълни премиерът

Премиерът Димитър Главчев коментира проблема със забавените пари за възстановяване на щетите след наводненията в Карлово през 2022 г. "Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", категоричен беше той.

Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво

Главчев присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Министър-председателят изказа мнение и относно сблъскалите се влакове на Централна гара в София. Той предположи, че проблемите на мястото сигурно са големи, но са инфраструктурни. "В този сблъсък проблемът е, че на машиниста му е прилошало. Не е коректно от този случай да заключаваме за проблемите на гарата", сподели той.

По думите му няма да има драстична промяна в цената на тока, тъй като са обсъдени стратегии, чрез които да се избегне това дупката във Фонда за енергийна сигурност да повлияе на сметките на домакинствата.

От своя страна енергийният министър Владимир Малинов заяви, че диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" ще приключи до четири години. "Възможността да избираш води до по-добри условия. Работим по нова ядрена стратегия за съхранение на горивото. Трябва да се търси възможно най-доброто решение за сигурността и спокойствие на българското общество", обясни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase