Краят на процеса се проточи с близо 10-часови заключителни аргументи

Настъпи „денят на Страшния съд" за 45-ия американски президент и бизнесмен Доналд Тръмп. Неговата репутация, бъдеще и дори може би съдбата на Белия дом, ще бъдат поверени в ръцете на 12 граждани на родния му Ню Йорк.

Седем мъже и пет жени ще се оттеглят за обсъждане на продължилото шест седмици дело по обвинение за даване на пари срещу мълчание, след като съдия Хуан Мерчан им даде указания за закона и задълженията им във вторник. Нито едно съдебно жури в американската история не се е сблъсквало с подобна задача - да реши дали американски президент и кандидат на основната партия да бъде осъден за престъпление.

Какви са възможните хипотези за изход от делата срещу Доналд Тръмп

Макар съдебните заседатели да имат време да обсъждат колкото е необходимо, решението им ще има отзвук в цялата страна и по света в критичния момент на президентските избори. Те са длъжни да определят дали да има и ако да, каква да е присъдата на Тръмп по 34-те обвинения в престъпления, само въз основа на свидетелски показания и доказателства по делото.

Във вторник края на процеса се проточи с близо 10-часови заключителни аргументи, които избухнаха в открита враждебност между съперничещите си адвокати.

Ключово изслушване по делото на Тръмп за намеса в изборите в Джорджия

„Трябва да оставите настрана разсейващите фактори, пресата, политиката и шума. Съсредоточете се върху доказателствата и логичните изводи, които могат да бъдат направени от тях. В интерес на правосъдието и в името на народа на щата Ню Йорк, ви моля да признаете обвиняемия за виновен", заяви пред журито адвокатът на обвинението Джошуа Стейнгълс.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: CNN