Тя обясни, че партията няма да подкрепи кабинет начело с ГЕРБ или премиер Бойко Борисов

Оставката на Нинова е акт на поемане на политическата отговорност за незадоволителните резултати, които БСП постигна на тези избори. Но не само нашата партия загуби от вота - има спад на гласовете и за другите. Проблемът при нас е, че при няколко поредни избори губим гласове. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Вяра Емилова от БСП.

Корнелия Нинова подаде оставка

Тя припомни, че при предишното подаване на оставка от страна на Корнелия Нинова Конгресът на БСП е решил, че промяна в лидера на партията не е необходима. „Сега тази оставка е факт. Оттук нататък, съгласно нашия устав, следва Националният съвет да избере един от заместник-председателите на партията – Кристиян Вигенин, Атанас Зафиров, Ирена Анастасова или Владимир Москов”, заяви тя.

Чолаков: Казват, че котките имат по 9 живота. Някои лидери имат по 9 оставки

„Предстои да консолидираме партията, да проведем спокоен цикъл на отчети, както и да изберем председател на БСП”, каза още Емилова.

Александър Симов: Надявам се оставката на Нинова да не е политически театър

По нейни думи, според устава на БСП, не е задължително лидерът на партията да бъде председател и на парламентарната група. „Нинова остава депутат. Ще се проведе заседание, на което ще бъде избран председател на ПГ”, посочи Вяра Емилова.

„Политическите партии са изчерпани и това доведе до ниските резултати на изборите. Затова ние заставаме зад технически и експертен кабинет. Няма как да подкрепим правителство с премиер Бойко Борисов или такова с мандат на ГЕРБ”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase