Нанесени са сериозни щети и на Шипченския манастир

Опустошителната градушка, преминала през Шипка, нанесе щети на стотици къщи. Покривите на много от тях са за подмяна. Убити са щъркели, както и животни от ферма в района. Унищожени са стотици декари със земеделска продукция. Според кмета Василка Панайотова щетите ще бъдат описвани дълго време.

 

"Кметството, пенсионерския тклуб, детската градина, училището, Шипченският манастир и много други сгради са засегнати. Ще са нужни милиони за възстановяването. Беше направен опит за измама с ремонт на покриви, имаше огромно струпване на хора, които уж искаха да помогнат. Извиках Жандармерията, след като пристигнаха мними майстори с коли с чужда регистрация", обясни тя.

Градушката в Казанлъшко е убила десетки щъркели и зайци

Огромни щети е понесла и сградата на Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка. Това каза пред журналисти председателят на културния институт Татяна Косекова. Тя посочи, че и преди това покривът на сградата е бил в лошо състояние, но след силната градушка има потрошени керемиди и огромен разлив. В двете помещения на галерията и във вътрешното пространство плочата е изцяло пропита с вода. 

"Покривът на читалището буквално го няма. Единственото сухо място е библиотеката. Дървената конструкция обаче е силно компрометирана. 

В Чирпанлиевата къща проблем с електричеството няма, но влагата расте, което унищожава артефакти и документи. 

Позлатените кубета на храма "Рождество Христово" са пострадали зле от градушката, преминала през района. Начупени са оригиналните 120-годишни керамични фризове на храма, нанесени са щети и по фасадата от падналите големи каменни късове. Изпочупени са много стъкла и част от витражите на храмовия комплекс. Тепърва предстои специалисти да извършат щателен оглед и обследване на сградата.

А в Нова Загора описването на щетите вече започна. Процесът ще отнеме минимум 10 дни. Освен пострадалите имоти в града ще бъдат обходени и осемте села, засегнати от природното бедствие.

"Всяка къща има проблем.Така че - може би десет дни  ще са необходими на комисията за оглед. Всеки ден ще пускаме график по кои улици ще минаваме", заяви Галя Захариева, кмет на Нова Загора.

През изминалата седмица бури връхлетяха Централна България. Равносметката - населени места без електричество, съборени дървета, десетки автомобили и стотици къщи с щети.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase