Страната планира да изгради мегапристанище, построено и управлявано от китайски фирми

Анаклия, която се намира на грузинските плажове на Черно море, е нещо повече от малък курорт. Пранира се да стане мегапристанище, построено и управлявано от китайски фирми, разказва Voice of America (VOA). Миналия месец грузинското правителство награди китайско-сингапурски консорциум с 49% собственост на акции в проекта, за който се смята, че струва няколко милиарда долара. Решението бе обявено ден, след като властите придвижиха спорния закон за „чуждестранните агенти“, за който се смята, че тласка страната в духа на проруския авторитаризъм и който беше посрещнат от масивни протести и демонстрации. Експерти посочват че грузинското правителство обмисля вариант, в който губи западните инвестиции и компенсира това с пари от Русия и Китай.

Руски дипломат нарече европейски външни министри „агенти на САЩ“ заради появата им на протест в Грузия (ВИДЕО)

Пристанището първоначално трябваше да се изгради от смесен американско-грузински консорциум, но правителството прекрати сделката през 2020 г., в резултат на което последваха взаимни обвинения между властта и консорциума.

Пристанището ще даде на Китай достъп до търговски пътища до Европа, които заобикалят Русия. Критиците смята, че проектът бип оставил Грузия в т. нар. „дългов капан“, без да има възможност да обслужва китайските заеми, използвани за изплащането на инфраструктурата.

Грузинското правителство притежава 51%, без да разполага със средства за пристанището. „Почти съм сигурна, че тези пари също ще дойдат в Китай. И можем да се озовем в ситуация, в която изпаднаха Шри Ланка, Филипините или Малайзия“, заяви Тинатин Кишадели от организацията „Civic IDEA”.

Ще има ли промени след протестите в Тбилиси

Китай вече има присъствие в Грузия, включително мегамол и хотелски комплекс. Освен това китайски компании строят и нови магистрали. През миналата година, Тбилиси сключи стратегическо споразумение за партньорство с Пекин, като част от инициативата на Китай „Един пояс, един път“. Въпреки това, директните китайски инвестиции са относително малък дял в Грузия –  над 47 млрд. долара през 2023 г. Това е половината от американските и европейските инвестиции.

„Китайските компании са навсякъде. Но това всъщност не са инвестиции – това са бюджетни пари на Грузия, които се дават на изпълнителните, спечели обществената поръчка. Реалността е такава, че всяка обществена поръчка, която е над 100 млн. лева, обикновено се печели от китайски компании“, заяви още Кишадели.

Грузинското правителство смята, че Китай може да стане основен търговски партньор, но други страни призовават за внимание. „Китай и Русия мислят стратегически, когато правят нещо такова. Те искат да инвестират, след това да имат политическото влияние“, коментира Гига Бединейшвили от Свободния бизнес университет в Тбилиси, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg