Коментар на конституционалиста Стоил Моллов

След консултациите с президента през вчерашния ден, от ГЕРБ обявиха, че ще предложат правителство на малцинството.

Конституцията не борави с термин „правителство на малцинството”. Политически това би трябвало да означава правителство, което формално не е излъчено от парламентарна група, която да има минимум 121 народни представители в Народното събрание. Едно такова правителство би било изключително зависимо от възможно малък брой депутати. Ако излъчилата кабинет партия разполага със 118 депутати, а за поддържането на кабинет са необходими 121, тези трима, на които се крепи това мнозинство, биха имали непропорционално много политическо влияние в Народното събрание. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS докторът по конституционно право и преподавател Стоил Моллов.

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

Според него за избиране на правителство е необходимо мнозинство, което е съставено от 61 народни представители. „Практиката показва, че правителства, които са излъчени от парламентарна група с по-малко от 121 депутати, са управлявали дълго и са изпълнявали мандатите”, обясни Моллов.

Проф. Близнашки: Правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС може да бъде провалено

„В няколкото правителства  на Бойко Борисов ГЕРБ не разполагаше с абсолютно мнозинство в Народното събрание, а му бяха необходими други парламентарни групи, които да го поддържат. Тогава станахме свидетели на феномена „златният пръст”, каза още конституционалистът.

Той подчерта, че според  Конституцията, президентът има право на собствена преценка, ако първата или втората парламентарна група не осъществи правителство. „Такава процедура покава на първите две парламентарни сили , че нямат мнозинство, че не могат да излъчат орган на изпълнителната власт, че трябва да се съобразяват с другите. Това е една от идеите на Конституцията – да предотвратява концентрацията на власт’, допълни Моллов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase