Вторият мандат вече изглежда пред провал, има ли шанс за третия?

След като ДПС изпрати покани до парламентарно представените партии без „Възраждане” – има ли шансове за редовно правителство? От ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН заявиха, че няма да подкрепят втория мандат.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изпрати официален отказ до ДПС. В писмото Борисов препотвърди позицията на ГЕРБ - СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.  

„Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в позицията.„Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", завършва председателят на ГЕРБ.

От ПП също са отговорили с писмо до ДПС. То е изпратено от председателя на парламентарната група Николай Денков до Делян Пеевски. „След като се запознахме с Вашата покана за преговори за съставяне на правителство с втория мандат, в синхрон с предизборните Ви изказвания, виждаме, че липсват следните ключови приоритети: върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната система, реформи в регулаторите, система за провеждане на честни конкурси, пълноправно членство в Еврозоната, сухопътен Шенген”, се казва в писмото. „В тази връзка заявяваме, че ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат и съобразявайки се с волята на избирателите ще бъдем силна проевропейска опозиция, която ще се грижи за подобряване на живота на българските граждани и ще се бори с всеки опит за корупция и за отклоняване на България от европейския път. В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите.  Заедно с ГЕРБ Вие предизвикахте предсрочните избори, сега е Ваша отговорността за създаване на правителството", заявяват от ПП-ДБ в писмото до ДПС. 

Писмо е изпратил и председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов. „ПГ на БСП подхожда с изключително уважение към всички парламентарни групи и техните избиратели, но Националният съвет на БСП има решение парламентарната група да не участва в разговори за съставяне на правителство с първите два мандата”, казват от левицата. „Депутатите от ПГ на „БСП за България" стриктно спазват и се ръководят от решенията на партийните органи. В тази тежка за страната ни ситуация, ние вярваме, че изход може да бъде намерен с третия мандат. Третият мандат създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие. Процедурата дава време да се обсъдят приоритети за развитието на България и подобряване на живота на българските граждани. ПГ на БСП вярва, че именно това е пътят за излизане от политическата криза и стабилизиране на страната“, се казва още в писмото.

От ИТН също са отговорили на писмото от ДПС и заявяват, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, предава БТА. От ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да извади страната от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира.

Денков: С ДСБ имаме различие, ние няма да участваме в разговори за третия мандат (ВИДЕО)

Така идва въпросът за третия мандат.

Който и да предложи вариант за правителство в 50-я парламент няма да има подкрепата на първата политическа сила – в това са категорични от ГЕРБ-СДС.

„Когато ние предложихме да седнем на масата за преговори и да говорим за общи политики, се отзоваха само ДПС и има ИТН. Сега в момента чуваме предложения за 3 мандат, за технически правителства. Аз лично нямам представа какво значи техническо правителство. Ясно е, че трябва да има стабилно правителство, но то може да бъде направено само със стабилни политици”, заяви Деница Сачева.

За вариант за технически кабинет заговориха от ДСБ, но той все още е на етап обсъждане в коалицията ПП-ДБ и дори не е ясно дали ще го предложат.

„Подготвяме се да предложим нова алтернатива. Въпросът е кога ще можем да предложим. Когато някой ви говори за техническо правителство значи, че първата политическа сила ГЕРБ се е провалила, това означава, че очакваме, че и втората няма да се справи. Това е едно кризисно решение”, заяви Мартин Димитров, депутат от ПП-ДБ.

„Възраждане” са готови за подкрепа за 3 мандат, но имат ясно условие – без ГЕРБ и ДПС в преговорите.

„За съжаление всички други, които заявяват готовност за 3 мандат, не изключват ГЕРБ и ДПС. Ние такъв мандат независимо кой е носителят не можем да подкрепим. Ако мандатът е при ИТН и изключват разговори с ГЕРБ и ДПС, ще седнем на разговори с тях”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

И БСП, и ИТН обаче смятат, че ако се прави опит за редовно правителство с 3 мандат, то разговори трябва да се водят с всички.

„Това може да се приеме като последен вариант за спасяване на НС. Всяка една партия трябва да прояви мъдрост и да се направят разговори по приоритети. Ситуацията е достатъчно тежка, за да отидем на поредния вот”, каза Борислав Гуцанов, депутат от БСП.

„Разликата между нас и останалите е, че ще говорим по политики първо, с ясни срокове, и ако се намери ясна конкретика и съгласие, ще говорим за експертизата и личностите, които да застанат зад тези политики”, заяви Атанас Балабанов от ИТН.

Тепърва предстои президентът да връчи втория мандат, едва след като бъде изчерпан, ще избере и партията, на която ще даде последен шанс да направи опит за правителство в този парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase