Очаква се официалната позиция на почетния председател на Движението Ахмед Доган

Продължава напрежението в групата на ДПС. Очаква се и официалната позиция на почетния председател на Движението Ахмед  Доган.

Според Хасан Адемов, който е член на Централното оперативно бюро на ДПС, пътят към единство в партията минава през връщането на колективното вземане на решенията, а напрежението между депутатите, които подкрепиха кабинета „Желязков”, и тези, които спазиха волята на Доган, можело да се овладее чрез избирането на Джевдет Чакъров за съпредседател на парламентарната група, защото по устав, когато партията има двама председатели - те трябва да са начело и на групата.

Напрежението в ДПС: Има ли конфликт между Делян Пеевски и Ахмед Доган

„Аз съм чул от народните представители, които са подписали празен лист, и които чуват от трибуната на Народното събрание, че с техните подписи е избран председателят на парламентарната група”, каза Адемов.

„Той беше избран от всички народни представители, има протокол за това заседание и в момента не се е обсъждала темата Джевдет Чакъров да бъде съпредседател на парламентарната група. Вчера имахме заседание на парламентарната група, но група народни представители не присъства на това заседание. Можеше да дойдат и да поставят този проблем именно там”, посочи депутатът от ПГ на ДПС Байрам Байрам.

Байрам Байрам: Не е обсъждано Джевдет Чакъров да е съпредседател на ПГ на ДПС

Все още не е ясно кога и дали ще има среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски.

„Няма конфликт между почетния председател д-р Ахмед Доган и председателя г-н Делян Пеевски. Той ясно и категорично заяви, че проблемът е между Пеевски и дерибеите. Председатели на ДПС са г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров. Двамата бяха избрани на Националната конференция през февруари. В обръщение на нашия почетен председател беше заявено, че оперативната дейност и парламентарната в ДПС ще бъде отговорност на Пеевски”, допълни Байрам.  

Рамадан Аталай: Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко бъдеще

„Идеално ще се нормализират. Няма да има никакви проблеми. Не може колеги, които се чувстват уплашени от всичко това, което са вършили досега, да продължават да говорят неистини”, категоричен е независимият депутат, изключен от ДПС, Рамадан Аталай.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че до момента не са получавани жалби от членове на ДПС за оказван натиск, за какъвто заговориха областни председатели в понеделник. „За момента в МВР няма информация за подадени жалби и сигнали”, обясни Стоянов.

Междувременно, без да е ясно кога президентът ще връчи втория мандат, математически папката е обречена на провал. ДПС изпрати писма до парламентарните партии без „Възраждане”, а отговорите бяха само откази.

Има ли шансове за редовно правителство в рамките на 50-ото НС

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят правителство нито с втория, нито с третия мандат. От ПП също са категорични, че няма да подкрепят Движението. Според БСП трябва да има правителство, но с третия мандат. Същото е мнението и на „Има такъв народ”, които се обявиха за експертен кабинет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase