Това написа съпредседателят на ПП във Facebook профила си

"С 8 малки самолета, оборудвани с термокамери, може да се прави ранно засичане на пожари в цялата страна". Това написа във Facebook профила си съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. В поста той посочва, че заедно с председателя на парламентарната група Николай Денков са направили полет с малък самолет над с. Воден. 

"С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи - да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти. С акад. Денков ще направим срещи с министъра на земеделието и министъра на транспорта да обсъдим тази възможност", посочва Петков. 

Овладяха пожара във Воден, задочен спор между местните хора и властта (ОБЗОР)

И допълва:" Прелетяхме над големия язовир до с. Воден, от който, ако имахме самолети оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по 6 тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар. Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите. По-късно днес ще отидем и при хората на с. Воден, за да разговаряме с тях кои са най-големите им непосредствени нужди и как да помогнем. Всички трябва да сме заедно в тези моменти и да мислим за работещи мерки такива трагедии да останат в миналото". 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase