При буря в планината в понеделник загинаха баща и дете

Анестезиолог-реаниматорът в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Емил Шуманов с важни съвети как да действаме, ако станем свидетел, че мълния поразява някого.

Мълния удари мъж и дете в Стара планина

„Първо трябва да се огледате, за да сте сигурни, че е безопасно за тези, които ще помагат, защото понякога има остатъчно електричество, което може да ви засегне. Когато се прецени, че може да се стигне до пострадалия, се прави това, което ни учат по всички курсове за първа помощ. Най-важно е да проверим дали пациентът диша, или не, както и да проверим за циркулация и дали има кръвно налягане. Това най-лесно се прави с поставяне на пръсти върху сънната артерия. Ако има циркулация, следва да установим дали пациентът диша. Ако имаме достатъчно време, можем да се отдръпнем и да погледнем движат ли се гърдите. Ако не виждате признаци за дишане, доближете се до устата и така ще прецените дали пациентът диша, или не. Най-често в такива ситуации се появяват проблеми с дишането, защото мълнията оказва много сериозен ефект върху нервната тъкан. Най-важното в началото е да се осигури възможност на пострадалия да диша – това се прави с т.нар. дишане уста в уста. Съвременните методи казват, че при извършване на сърдечен масаж трябва да се раздвижат и ръцете на пациента. Това са нещата, които трябва да направите, но преди всичко, повикате помощ. И още нещо – в зависимост от условията, е добре пациентът да бъде изолиран от мокра или студена повърхност, защото хипотермията не благоприятства доброто протичане на едно такова спасяване”, каза д-р Шуманов.

При буря в планината: Как да се предпазим от мълниите по време на поход

По думите му екипировката, от която имаме нужда в планината е „тривиална”, но може да се окаже животоспасяваща. „Трябват ни правилни обувки, топли дрехи, раница, вода, зареден телефон, малко храна”, посъветва планинският спасител.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase