12 екипа на пожарната гасят пламъците

12 екипа на пожарната гасят пламнали сухи треви и стърнища между язовир „40-те извора” и асеновградското село Козаново.

По думите на кмета на Асеновград Христо Грудев пожарът е обхванал 1500 дка. Горят храсти, сухи треви, обработваеми площи и смесена гора. В горбата с огъня се включиха 12 противопожарни екипа от Пловдив, Садово, Стамболийски и Асеновград.

Готвят евакуация на три села в Благоевградско заради пожар (СНИМКИ)

В подножието на огъня има 11 бивши военни складове. Преди 15 г. обаче те били изпразнени и в тях няма боеприпаси, успокои Грудев. „Пожарът е стигнал близо до тези погреби. Не е навлязъл навътре. Един от тях е започнал да гори, но са го загасили. В района има около 11 склада. Те са бетонни постройки, обезопасените са, няма нищо вътре, което да крие опасност от взривяване. Всички взривни вещества и боеприпаси са изведени от там”, командирът на 4-ти артилерийски полк- Асеновград полк. Красимир Ташев.

В района има 4 вили, в които живеели хора. Те са евакуирани. Няма опасност за близките населени места.

Доброволческото формирование на Асеновград е в готовност да се притече на помощ на пожарникарите. В битката с огъня се включиха и военни от асеновградския полк. Към момента пожарът вече е локализиран. Има съмнение за умишлен палеж.

Хората в село Козаново са притеснени. „Как да не сме притеснени. Ще изгорим. Всичко отива. Оставаш гол на пътя. Сега се обадих на комшиите да махат колите. Тук дойде ли - свършени сме. Изгорели сме, изгорели сме. То се вижда - всичко е сухо”, каза Иван Куртев, който живее в населеното място.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase