На о. Риу са открити останки от разбилия се самолет на "бащата" на "Малкият принц"

Носът на френския остров Риу, южно от Марсилия, където са открити останки от самолета на Антоан дьо Сент-Екзюпери, ще бъде преименуван на световноизвестния писател, съобщи френското издание "20 минути".  Инициативата е на сдружението "Каланк" във връзка с 80-годишнината от смъртта на автора на "Малкият принц".

На 31 юли 1944 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери, служил като пилот във френските въздушни сили, извършва полет в навечерието на операция по време на Втората световна война. Самолетът му е свален от германската авиация и се разбива в Средиземно море.

Уроци от "Малкият принц", които се прилагат в съвременния бизнес

Подводният археолог Люк Ванрел, който открива останките от машината, подкрепя предложението за преименуване на мястото на нос Сент-Екзюпери. "Обсъдих въпроса с наследниците и с фондация "Сент-Екзюпери", като идеята беше посрещната с ентусиазъм", казва той пред "24 минути". По предложението трябва да се произнесат кметството на Марсилия и управата на националния парк "Каланк", в чиято територия попада водната територия, където са открити останките от самолета. 

Заместник-кметът на Марсилия, Ерве Маншон, вече заяви, че смята тази почит към Сент-Екзюпери за "напълно справедлива". "Малкият принц" е публикувана за първи път в Ню Йорк през април 1943 г., а три години по-късно и във Франция. С над 200 милиона продадени копия, това е най-известното, най-превежданото и най-четеното произведение на френската литература.

Остров Корсика, в южната част на Франция, също отбеляза 80-годишнината от смъртта на Антоан дьо Сент-Екзюпери, предаде АФП. "Той притежаваше умение да придава колорит на живота си, да прави така, че мислите и визията му за човека, човечеството и съдбата да блестят“, заяви кардинал Франсоа-Ксавие Бустийо по време на служба в църквата в Борго.

От летището там писателят-авиатор тръгва на разузнавателна мисия над Савоя във Френските Алпи, като полетът се оказва фатален за 44-годишния Антоан дьо Сент-Екзюпери, припомня АФП.

Снимка: Getty Images

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Теодора Славянова, БТА