Полицията се самосезира

Шофьор, дишащ балон, за който се предполага, че е пълен с райски газ, беше заснет зад волана на голямо столично кръстовище. Клипът бързо обиколи социалните мрежи и предизвика силно възмущение и вълна от коментари. Малко след като се завъртя в мрежата, видеото провокира и реакцията на полицията. За NOVA от СДВР заявиха, че са се самосезирали по случая и вече са установили кой стои зад волана.

Видеото е заснето на кръстовището, където беше блъснат и убит журналистът Милен Цветков. Свидетелка разказва, че мъжът бил спрял в лентата за наляво, а продължил направо. Това обаче не било единственото нарушение, на  което жената е станала свидетел. „По-надолу на друг светофар видяхме, че балонът се пълни в скута му. После на булевард „Никола Вапцаров” при две ленти за надясно, той направи ляв завой. Потегли с доста газ”, допълва очевидката.

Тийнейджъри, натровени с алкохол и райски газ, влязоха в реанимация в Сандански

Полицията е открила шофьора около 10 часа тази сутрин в района на Долни Богров. Зад волана е бил 26-годишен мъж. Тестовете за алкохол и наркотици били отрицателни. Признал обаче, че е бил под въздействие на райски газ. От СДВР заявиха, че на шофьора е съставен предупредителен протокол.

„Полицията също е с вързани ръце, доколкото това е трудно доказуемо и проверимо с тестовете за наркотици. Чисто юридически райският газ е в правна дупка, тъй като не е в списъка с наркотични вещества”, посочи Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Безсилни срещу последствията от употребата на райски газ са и лекарите. Анестезиолози обясняват, че понякога те могат да бъдат и фатални. „Човек получава замайване, по време на което става не много адекватен, критичността спада. Тези хора могат да станат буквално като старци, да не могат да се движат нормално заради недостиг на витамин B12. Ако вдишват по-голямо количество, може да се стигне до задушаване. Комбинацията му с алкохол и някои видове наркотични средства усилва ефекта”, обясни действието на райския газ анестезиолог-реаниматорът в УМБАЛ "Св. Екатерина" доц. Филип Абединов. От Здравното министерство напомнят, че към момента има стартирани няколко законодателни инициативи на депутати, чиято цел е да се ограничи разпространението и употребата на райски газ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase