Реакции се очакват и по време на извънредното заседание на парламента

Първи реакции на политическите формации след представянето на списъка със служебни министри в кабинета „Главчев 2”. След обявяването на състава стана ясно, че има три променени позиции: Атанас Илков ще оглави МВР на мястото на Калин Стоянов, МВнР ще поеме Иван Кондов, а Министерството на транспорта - Красимира Стоянова.

Главчев смени номинацията за вътрешен министър, Радев обяви дата на предсрочните избори (ВИДЕО)

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” определиха новия служебен кабинет като „удобен на задкулисието”. Коалицията предварително изрази възражения срещу това Атанас Илков да стане вътрешен министър и обвърза името му с председателя на ДПС Делян Пеевски.

„Промяна на Калин Стоянов с някой друг Калин Стоянов. Казахме, че името на настоящия министър не би било допустимо за нас. Няма да бъде реална промяна към честни избори. Той беше предложен от ГЕРБ при ротацията. Тогава не го приехме със същите съображения. Няма да можем да ви покажем една снимка, на която стоят Пеевски и бъдещият министър”, каза зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов. Въпреки това, от коалицията са готови да му дадат възможност да се докаже.

Кои са тримата нови министри в кабинета „Главчев 2”

От „Възраждане” също възразиха срещу избора на вътрешен министър, но хвърлиха обвиненията към промените в Конституцията, с които служебният кабинет се избира по нов начин. „Този човек беше един от най-близките секретари на МВР по времето на правителството на Орешарски. И тогавашният пък секретар беше пряко свързан с Пеевски. Така че имаме едно прокси - сменяме Калин Стоянов с едно друго прокси на Пеевски. И ние не вярваме, че това нещо ще има последици за честното провеждане на изборите, които предстоят”, заяви депутатът Цончо Ганев.

Атанас Илков пред NOVA: Убеден съм, че колегите са с доказан опит, можем да приемем предизвикателството

БСП одобри рокадите. „Добре е, че Димитър Главчев се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър. Виждам, че е човек от кариерата, професионалист. Добре е, че Главчев няма да е външен министър. Очаквам от Кондов, който е дипломат от кариерата, по-активна външна политика”, посочи и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

Останалите формации в парламента днес не коментираха темата. Реакцията им се очаква утре по време на извънредното заседание на Народното събрание.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase