Инцидентът е станал по време на ремонтни дейности

Част от покрива на аулата на Нов български университет се срути по време на ремонт, затискайки един от строителните работници. Веднага са изпратени екипи на пожарната и Спешна помощ. След като човекът е бил изваден под отломките, са констатирани тежки травми на краката, има и подозрения за увредени вътрешни органи.

„Чухме силен шум и изведнъж сградата падна пред очите ни”, разказа Митко.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

Около 40 минути отнема на пожарникарите да преместят покривните панели, паднали върху мъжа. Чак след това екипите на Спешна помощ стигат до него и констатират състоянието му.

„Освободили са затиснатия с пневматични възглавници. Не можеше да говори, но виждаше, беше в съзнание. Още докато е затиснат, му е направена интервенция с обезболяващо”, обясни комисар Росен Петков.

В спасителната операция се включи и домашното куче на един от пожарникарите. Животното помогна за идентифицирането на точното място, където е бил затиснат мъжът. След изравянето му, той беше закаран в „Пирогов” в тежко състояние и опасност за живота. От болницата заявиха, че му е направена продължителна сложна операция.

Други пострадали за щастие няма.

На този етап от ръководството на университета отказаха да разкрият коя е фирмата изпълнител, но заявиха, че всичко по договора и избора на изпълнител е било изрядно.

„Имаме договор с фирмата, която си следи и си спазва всички изисквания за безопасността при извършването на ремонта. Има проект, който е одобрен от ръководството на университета”, обясни Елена Гюрова.

Към момента от висшето училище не казват, дали ще търсят компенсации заради инцидента, но дадоха заявка, че ще кажат повече за фирмата изпълнител на по-късен етап.

По-късно стана ясно, че кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление „Архитектура и градоустройство”  към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура според която ще се дадат задължителни указания за предприемане на последващи действия с цел укрепване, възстановяване или премахване на вече разрушената сграда.

„В случая имаме извършване на преустройство, за което по закон не се изисква разрешение за строеж на залата на Университета, и по време на извършването му пада целият покрив, заедно с всички фотоволтаици върху него. На проверката, заедно с ДНСК, се установи, че не става въпрос за авария по време на строителство, не става въпрос за незаконен строеж, а имаме промяна на интериора на залата, законно монтирани фотоволтаици върху покрива и срутен покрив в едно със самите фотоволтаици. Затова се предприеха необходимите действия – съставен е констативен протокол от Общината, за да се издаде впоследствие заповед по чл. 195 ЗУТ за конкретни указания“, коментира арх. Богдана Панайотова, вр.и.д. главен архитект на Столичната община.

След проверката и анализа на цялата ситуация се оказа, че върху всички съществуващи покриви на Университета, включително и Аулата, която е предмет на проверката, е разрешено изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 250 кВт, съгласно чл. 147 ЗУТ.

Ръководството на НБУ предостави цялата документация на проверяващите, свързана с предприетия ремонт, включително интериорен проект и договор със строителната фирма.

„Голямата трагедия се е разминала с това, че покривът е паднал сега, по време на ремонтните действия, а не впоследствие, когато аулата можеше да бъде пълна със студенти“, заяви арх. Панайотова.

Видео: БГНЕС

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase