В съобщение до медиите Пеевски определи решението като противоуставно

Ден след решението на Централното оперативно бюро на ДПС и почетния председател Ахмед Доган продължава да бъде неясно какво ще предприемат изключените от Движението Делян Пеевски и поддръжници. Председателят на парламентарната група обяви решението за нелегитимно. Хората около почетния председател се позоваха на член от устава, според който той има право да взима еднолични решения.

Във вторник стана ясно, че са изключени 8 членове на партията и са освободени 10 председатели на областни структури. Преди седмица отново беше проведено събрание в Росенец, на което обаче не стана ясно имало ли е кворум. Според устава на Движението, за да е легитимно заседанието, е нужно да присъстват 2/3 от членовете на Оперативното бюро. Това са 16 души. Според Пеевски условието не е изпълнено и поради това е противоуставно. Така се появява въпросът как ДПС ще се яви на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

„Решението е поради редовно и системно неспазване на устава. Централното оперативно бюро може да вземе такова решение. То е в потвърждение на решението на почетния председател на партията, който съгласно устава е първи председател и е олицетворение на стратегическите цели на партията и има тези правомощия. Би трябвало последният човек,който ще коментира на решенията, да бъде Делян Пеевски. Цялата криза в ДПС се създаде именно заради това, че Пеевски не спазва устава”, коментира председателят на Контролната комисия на ДПС Тимур Халилов.

Той коментира и как партията ще се яви на изборите.

„ДПС се е явявало на изборите винаги на висотата на очакванията на своите избиратели. ДПС ще бъде монолитно и ще продължи да устоява интереса и ценностите, които са заложени в устава на партията и които лежат като основа за нейното създаване”, допълни Халилов.

Пеевски може да обжалва изключването си като председател на ДПС

Минути след обявеното решение от ДПС около Ахмед Доган, Илхан Кючюк, който е участвал в заседанието на Централното оперативно бюро в Росенец, коментира легитимността му „Решението е абсолютно легитимно и то се разполага в правомощията на почетния председател д-р Ахмед Доган. И по-точно в чл. 9А, където ясно е записано, че той олицетворява непреходните ценности”, заяви той.

В този член обаче е записано, че почетният председател има правото само да свиква заседание на колективните органи на ДПС. Затова председателят на партията Делян Пеевски контрира обявеното решение. „Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон”, каза той в своя позиция.

Според журналиста Илхан Андай вчерашното заседание на Централното оперативно бюро е нелигитимно. „Трябва да изхвърлим категорично думата заседание на ЦОБ на ДПС, защото такова не е проведено в смисъла на уставна логика и юридически стойности”, поясни той.

ДПС изключи Делян Пеевски и други членове на партията

Политолози и социолози виждат политическа тежест във вчерашното решение.

„Това, което направи Доган, е ясен знак, че той се връща в оперативната политика и е ясен знак към вътрешнопартийния актив, че той официално обявява война на Пеевски”, обясни политологът Ирена Тодорова.

„На следващите избори е най-вероятно да имаме две ДПС, които да се състезават за една електорална ниша”, твърди социологът Кольо Колев.

„Делян Пеевски реди едни листи, Ахмед Доган реди други листи”, смята Андай.

И още две важни решения, взети от Централното оперативно бюро на партията. Изключени са 10 председатели на областни съвети на ДПС и е утвърден нов образец на печата на Движението, което анулира предходни образци.

От позицията на Кючюк стана ясно и че ДПС няма да има кандидат за еврокомисар, а номинацията на Искра Михайлова била лично предложение на Делян Пеевски, а не решение на колективните органи.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase