Твърдението - фирма, регистрирана в София и собственост на норвежец, е продала на „Хизбула” избухващите устройства

Водещата световна тема за експлозиите на пейджъри и на радиостанции в Ливан изненадващо се превърна в основна и у нас. Причината - унгарско издание намеси България в случая със смъртоносните взривове. Твърдението е, че фирма, регистрирана в София и собственост на норвежец, е продала на групировката „Хизбула” избухващите пейджъри. Информацията беше публикувана в унгарския новинарски сайт telex. Това доведе до спешна проверка на българските служби и остри реакции и в българския парламент.

Взривените пейджъри на "Хизбула" идват от България?

Компания с административен адрес в София е предала пейджърите на „Хизбула”, а унгарската фирма е използвана само на хартия, твърди унгарското издание, като се позовава на източници, запознати със случая.

„Компания със седалище в София, България, е купила пейджърите, които в крайна сметка са продадени на „Хизбула” от Тайван, а унгарската компания, замесена в случая, всъщност не е направила нищо, устройствата никога не са били в Унгария, научи telex от запознати източници със случая. По наша информация българската фирма, а не BAC Consulting е внесла пейджърите от Тайван, българската фирма е и тази, която организира доставката на оборудването и го продава на Хизбула”, се казва в текста на публикацията.

Визираната от унгарското издание фирма „Норта Глобал” е със седалище в центъра на София - булевард „Витоша” 48. Живущите в кооперацията не са чували за нея.

Нова експлозия в Ливан: Взривиха се уоки-токи устройства

Управител и едноличен собственик е Ринсън Хосе. Няма данни за служители във фирмата, а първоначалният капитал е в размер на 200 лева. Според източници на NOVA през тази фирма у нас не са произвеждани и не са изнасяни никакви стоки. Имало е само движение на парични потоци. По неофициална информация става въпрос за 1,6 милиона евро, като последният транш е бил към Унгария. Българското контраразузнаване е провело мащабна акция вчера, а днес излезе и с официално съобщение.

„ДАНС съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки. Не са извършвани и митнически операции към посочените в медиите чуждестранни дружества”, обясниха от Агенцията.

ДАНС, НАП и МВР продължават да изясняват има ли съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула”. Контраразузванатето ни работи и с партньорски служби. 

Какви бяха реакциите в парламента

Веднага след информацията, разпространена в унгарски медии, депутати поискаха спешно задействане на службите и служебното правителство.

„Взривяват се пейджъри и уоки-токита. Създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило. Бързо трябва да обяснят какво се е случило. Медиите в Унгария и по света пишат, че България е пряко замесена през плащанията”, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„От ДАНС по най-бързия начин трябва да кажат има или няма да направят всички разследвания. Не трябва да забравяме какво се случи в Сарафово и не може България да бъде замесена в каквито и да е подобни действия”, категоричен е Борислав Гуцанов от БСП.

Коментари в парламента, след като България беше замесена в случая с пейджърите бомби

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” определиха информацията като спекулация. „Унгария търси изкупителна жертва, за да отмести фокуса от себе си, тъй като разследването стигна до унгарски търговски посредници. ДАНС вече много ясно заяви, че такива митнически сделки в България не са регистрирани. Много е важно в такива моменти да се следят само и единствено официалните източници на информация и да не се правят спекулации”, настоя Васил Стефанов от ПП-ДБ.

От „Има такъв народ” не изключиха и българска намеса. „Служебният министър-председател е в оковите на Пеевски и на Борисов. Конституцията е срамно променена и нелегитимна. Докато държавата липсва, няма да се учудваме, че някъде по веригата явно сме замесени”, смята Станислав Балабанов от ИТН.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase