Коментар на проф. Владимир Чуков и Иван Анчев

Има ли българска следа при взривените пейджъри на "Хизбула"?  Защо унгарско издание намеси държавата ни с бомбите в Ливан? Какъв е пътят на пейджърите - бомби убили десетки? Темата в „Здравей, България” коментираха арабистът проф. Владимир Чуков и Иван Анчев от Центъра за глобални хибридни заплахи.

"Мисля, че унгарците са тези, които вкараха България, българската фирма в този оборот от информация. Това стана благодарение на медиите им, които имат присъствие в Европа. За съжаление това присъствие се оказа и в Близкия изток, където се завъртя името на България. Това лично мен не ме притеснява. По-скоро ми стана много неприятно. Днес имаше един преглед на възможностите как тези бежични устройства бомби, са се оказали в ливан. Това беше един много сериозен анализ, направен във вестик „Ал-Акбар“, който е на "Хизбула", заяви професор Чуков. 

Взривените пейджъри на "Хизбула" идват от България?

По думите му изданието е пуснало обширна статия, в което "всичко, казано тук в България, беше описано е една аналитична колонка". "Българската страна трябва много ясно да каже, че България няма нищо общо с тези устройства", категоричен е той. И допълни:"Това, което се писа в нашите медии, с всичките подробности, влиза в едно разследване на самите "Хизбула".

"Споделям това, което каза г-н Чуков. Нйа-вече в частта, че трябва да спрем с тази мазохистична традиция, винаги да се стремим по някакъв начин да въвлечем България в някакви такива негативни новини. Този път поне ДАНС даде някакво изявление, което беше относително навременно. Защото в предишни години сме виждали, че цари едно мълчание, което допълнително нагнетява ситуацията", подчерта Анчев. 

ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани устройства като взривените в Ливан и Сирия

Според него "включването на българия и Унгарие е класически пример за една димна завеса, която се създава около тази операция". "Това е много сериозна операция. Тя е подготвяна няколко години. Целта ѝ е да отклони вниманието. Ако се вярва на тези изследвания, които се правят за това как са пристигнали самите пейджъри, се вижда, че произхождат от Азия", заяви той. 

И посочи: "Подтвърждава се, че тези пейджъри физически не са минавали не само през България, а и през Европа като цяло. Тези кухи фирми, през които са минавали плащанията - имат за цел да прикрият някакъв вид финансиране. И това е една от основните задачи на ДАНС в момента - да се видят какви са тези потоци", обясни Анев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase