Близо 400 места на учители остават незаети след началото на учебната година

Дни след старта на учебната година - близо 400 места за педагози остават свободни. Но за недостиг според Просветното министерство вече не може да се говори. На този фон обаче назрява ново напрежение - педагози и директори се включват в подписка за протестни действия, ако от догодина възнагражденията им не се увеличат.

И след първия звънец на 16 септември търсенето на учители продължава. Най-вече по предмети като математика, информационни технологии и природни науки. В системата на просветата в момента работят над 92 000 души, сред които има директори, учители и други педагогически специалисти, но все още липсват 363, или 0,3%, от общия брой.

Според синдикалисти в редиците на училищата се връщат предимно хора в пенсионна възраст. Затова на дневен ред стои въпросът как да бъдат мотивирани младите да изберат професията учител. Сред основните аргументи е възнаграждението, което от 1 януари беше увеличено. И вече главен учител взима възнаграждение от 1985 лева или 125% от средната за страната заплата. От сектор "Образование" обаче поставиха пред ресорното министерство искане за по-високо стартово възнаграждение, което да отговаря на 135% до 140% от средната заплата за страната. 

МОН планира увеличаване на учителските заплати

Последните над 30 години от живота си преподавателят по БЕЛ и директор на ПГ по високи технологии „А.С.Попов“ Маргарита Янакиева отдава на това подрастващите да познават и да боравят добре с родния си език. „Имаше период - до 2007 година, в който се замислях дали да не се откажа от професията си. Учителската професия беше поставена много ниско в йерархията. И заради заплащането”, заяви Янакиева.

Но и към днешна дата трудът в просветата не се заплаща достойно, смята учителското съсловие. „Работната заплата в средното образование е ниска – 1853 лева. В последните дни преди откриването на учебната година търсим хора. Тази година закърпихме кадровото осигуряване, благодарение на повече от 1300 пенсионери”, подчертава Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

На този фон учителите на възраст до 35 са около 15% от общия брой педагози у нас. „През тези 3 години – 2025, 2026 и 2027, се сменя генерацията на учителите в системата. По 4000 учители излизат в пенсионна възраст. Утре образованието ще стане лукс – няма кой да преподава”, категорична е Такева.

Първият звънец: Начало на новата учебна година

Най-трудно се намират учители по математика, информатика и природни науки. Проблем в търсенето на специалисти срещат и професионалните гимназии - като тази, в която освен преподавател Янакиева е и директор. „Всяко лято имаме притеснението дали освободилите се работни места ще бъдат попълнени”, твърди Янакиева.

При откриването на учебната година станаха ясни предварителните разчети на ресорното министерство за учителските заплати от догодина. „В първата рамка, която в момента гледаме, на бюджета за 2025 година, е свързана с тази цифра 125% от брутната работна заплата”, заяви Галин Цоков, министър на образованието.

Два дни по-късно на отраслов съвет в Министерството на образованието на масата за преговори е поставено ново предложение. „Средната брутна работна заплата в образованието да не бъде по-ниска от 135-140%, за което са необходими някъде около 580 милиона лева. Готови сме и на протестни действия, ако това не се случи”, предупреди Такева.

За NOVA от Просветното ведомство заявиха, че се търси решение, което да удовлетвори учителите в най-висока степен.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase