Президентът беше поканен на 70-ата годишнината от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания

На церемонията по случай 70-ата годишнината от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания президентът Румен Радев подчерта стремежа на България да изгради Международен институт за устойчиви технологии с подкрепата на ЦЕРН за лечение на онкологични заболявания.

В Женева държавният глава проведе среща и с българските учени в ЦЕРН, на които изрази признателността си за постигнатите от тях научни резултати и принос в утвърждаването на България сред водещите в света страни в областта на научните изследвания с приложения в редица сфери.

Сърбия ще съхранява данни на ЦЕРН

Снимка: Президентство

„ЦЕРН е не само организация за водещи научни изследвания, а успешен пример за напредъка на обединените усилия в името на човечеството. България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества”. Това заяви Радев на церемонията в Женева. В събитието участваха държавни и правителствени ръководители на редица страни членки на ЦЕРН – президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, президентът на Италианската република Серджо Матарела, президентът на Словашката република Петер Пелегрини, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Латвия Евика Силиня, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и Нейно Кралско Височество Астрид, принцеса на Кралство Белгия.

Държавният глава открои ролята на ЦЕРН за обединяване на потенциала на науката, образованието и бизнеса за постигането на новите европейски приоритети за по-висока конкурентоспособност и „чиста индустрия“ посредством научни изследвания и иновации. „Преди всичко ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката в бъдещето“, подчерта Радев.

Отличиха млади българи за технологични постижения (ВИДЕО)

През настоящата година се навършват и 25 години от присъединяването на България към организацията и президентът отбеляза приноса на над 100 български учени, инженери и техници, които са ангажирани в различни проекти на ЦЕРН. Българските учени имат значителна роля за създаването на конструкцията на детектора CMS, който има ключово значение за откриването на частицата бозон на Хигс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Калина Петкова