Точните сметки за Държавния бюджет още не са обсъдени, но тенденциите вече са ясни

Разминаване между ръста на приходите и този на разходите за следващата година. Това сочи прогнозен анализ на финансовото министерство, направен преди да започне работата по съставянето на Бюджет 2025. По думите на ресорния министър Людмила Петкова, варианти как точно да се изравни сметката има, но само парламентът може да каже кой е най-подходящ.

Предварителните данни на Министерството на финансите сочат, че догодина приходите в държавната хазна ще скочат с 6,2 млрд. В същото време разходите за догодина ще са с малко над 18 млрд. лева повече от сегашната. Разлика между ръста на приходите и този на разходите е почти 12 млрд.лева. Важно уточнение тук е, че това не е разликата между общите приходи и разходи за 2025 година, а само разликата между техния ръст. Реалните параметри още не са оповестени от финансовото ведомство. Най-голям дял при разходите имат пенсиите и парите за държавната администрация.

Точните сметки за Държавния бюджет още не са обсъдени, но тенденциите вече са ясни, заяви финансовият министър. „Не мога да ви кажа горе-долу. В министерство на финансите няма горе-долу”, заяви Людмила Петкова.

За да не се стига до ситуация, в която разходите за годината са повече от приходите, държавата трябва да вземе мерки и то преди крайния срок за внасяне на бюджета на 31 октомври.

„Комбинация от приходи и разходи. Това не означава непременно рязане на разходи. Това означава, например, преструктуриране или намиране на източници на финансиране, които да не оказват влияние върху бюджета”, заяви Петкова.

Рязане на социални плащания или вдигане на данъци на са били обсъждани, заяви Петкова. Финансовото министерство работи по варианти за изравняване на сметката, но парламентът трябва да реши кой да се приложи. „Досега ние набелязвахме мерките, оценявахме ги с какъв ефект са и предстои да ги обсъждаме с политиците”, каза Петкова.

Другата седмица тя ще се яви пред Еврокомисията, за да обсъди положението с неприетите закони по Плана за възстановяване, които заключват поне 2 млрд. лева. „Да се организира дебат в Народното събрание, да се даде мандат на служебното правителство да завърши договорния процес. Защото средствата, които ще загубим, са в размер на милиарди”, каза Петкова.



Според финансисти държавата задължително трябва да има заделени пари тип буфер, защото ако сметката е на ръба, едно непредвидено плащане може да я развали. „Ние всичко това го говорим при положение, че няма външни шокове и тук сме си само на нашите локални проблеми. А примерно едно рязко повишаване на енергийните източници и влизаме в допълнителни затруднения”, коментира Левон Хампарцумян.

Петкова беше категорична, че дефицитът за 2025 ще е 3%, каквито са изискванията за влизане в Еврозоната.

Повече гледайте във видеото.