Какво стои зад решението да станеш част от редиците на българската армия

Закон за подготовката за защита на Отечеството – с такава идея излезе президентът Румен Радев по време на консултативния съвет за национална сигурност. Това подгря отново темата “за” и “против” казармата. Военният министър Атанас Запрянов обясни в студиото на "На фокус", че президентът е имал предвид затягане на редиците сред запаса и българските резервисти, а не всички цивилни. Виктория Бояджиева се срещна с тези, избрали доброволна казарма.

В Националния военен университет се подготвят 77 резервисти – 55 мъже и 22 жени на възраст между 19 и 36 години, каза полк. Стефан Маринов. Той е на мнение, че тези военни си дават сметка за отговорността, която носят.

Професия "военен": Призванието да служиш на Българската армия

Редник Адела Бозмарова готви докторантура в областта на икономика на отбраната и сигурността.

Редник Диан Петров се е занимавал с автомобили и авточасти. Той решава „отдаде войнския си дълг към България“.

Редник Миглена Бозова е юрист по професия и работи дълги години в МВР. Тя произлиза от семейство на военни и служители в системата.

Редник Петранка Петрова каза, че в семейството ѝ също има полицаи и военни.

Редник Михаил Мишев сподели, че по-голяма част от близките му са служили в армията. Той е икономист по професия и учи екология.

Редник Гергана Стайкова може да разглоби автомат „Калашников“ за 15 секунди, а го сглобява за 40 секунди.

Редник Пламен Недев е работил като юрист консулт. Той казва, че сме свикнали с мира, но никой не може да ни го гарантира. И допълни, че военните последни искат да има война.

Полковник Маринов каза, че военните използват всички знания и умения, за да пазят човешкия живот. За него честта, дълга, отговорността, благородството и другарство не са отживелица днес.

Целия разговор с българите, избрали доброволна казарма, гледайте във видеото.