Президентът е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

Политиците да върнат България като фактор в региона, това призова президентът Румен Радев по време на визитата си в Босна и Херцеговина. Във втория ден от посещението си той разговаря с председателите на парламентарната асамблея и Съвета на министрите. 

Радев заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

В Сараево президентът Румен Радев посети и военната база "Бутмир”, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция “Алтеа” на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Тук има над 120 български военни, а според държавният глава тази мисия и участието на България в нея трябва да продължи. Той беше посрещнат от Ласло Щиц - командващ силите EUFOR.

„България осъзнава колко е важна сигурността в този регион и този ангажимент ще продължи. Обстановката е спокойна, но тази мисия “Алтеа” ще продължи с цел сигурност и нашето участие в нея”, смята държавният глава. Командването на EUFOR неведнъж е оценявало високо професионализма, с който българските военнослужещи изпълняват поставените им задачи.

„Моят апел към българските политици и партии е, час по-скоро да решат своите семейни проблеми и да върнат България където ѝ е мястото. Ние сме доказали, че можем да изготвяме политики”, добави президентът.

„Босна и Херцеговина остава признателна към България затова, че през 1992 година страната ни първа я признава като независима държава. В знак на приятелство беше поднесен венец. Това е паметна плоча като признателност към нас затова, че България е признала първа независимостта на Босна и Херцеговина. Моят въпрос към всички политици е къде остана тази България? Крайно време е да извадим главите си от пясъка и да да се върнем там, където ни е мястото. В Босна и Херцеговина гледат на България като един достоен и силен член на НАТО и ЕС”, коментира още Радев. 

По време на визитата си президентът окуражи институциите в Босна и Херцеговина да продължат по европейския им път, въпреки разногласията и сложната политическа среда.