Противоречивият закон за чуждите агенти изостря политическата обстановка

Докато Грузия се готви за вота на 26 октомври, граждански организации се мобилизират, за да гарантират свободни и честни избори. Противоречивият закон за чуждите агенти изостря политическата обстановка, а на показ излизат опасенията, че управляващата партия „Грузинска мечта“ може да не се откаже лесно от властта, разказва Voice of America.

Демокрацията в Грузия е на път да бъде подложена на изпитания. За много избиратели предстоящите избори са ключови за бъдещето на страната. В началото на годината хиляди излязоха по улиците, за да протестират срещу приетия от правителството закон за чуждестранните агенти. Той изисква всяка организация, получаваща повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като агент с чуждестранно влияние. Според критиците, законът следва модела на руското законодателство, използвано за репресии срещу опозицията. Правителството обаче настоява, че то е необходим за да се покаже кой финансира политическите организации.

Ека Гигуари, ръководителят на грузинския клон на антикорупционната организация „Прозрачност без граници“, е сред главните мишени на правителството. Тя отказва да се регистрира като чуждестранен агент, рискувайки съдебно преследване и тежки глоби. „Използваме всички законови инструменти, за да се борим и да информираме гражданите за неправомерните действия на управляващите. Въпреки това, знаем, че по всяко време правителството може да приложи този закон“, казва Гигуари.

Тя не е единствената, която се противопоставя на закона. Повечето граждански организации са отказали да се съобразят с изискваният. Някой от тях, като независимата медия „Табула“, са намерили вратички в закона. Главният редактор на медията – Леван Сутидзе казва: „Необходимо беше да регистрираме организацията в страна от Европейския съюз. В случая – в Естония, което значително усложнява финансовите операции и излага всеки служител на риск от държавно преследване.“

Хиляди подкрепиха европейската перспектива на Грузия

Продемократичната организация „Шейм“ първоначално е приела закона и се е регистрирала като чуждестранен агент. Това обаче не се е прияло добре от обществото и в началото на септември тя е променила решението си. Дачи Имедадзе, който е ръководител на отдел „Стратегии“ в организацията казва: „Хората започнаха да създават конспиративни теории. Стигна се и до лични атаки срещу членовете на организацията. Започнаха да ни наричат предатели.“

Сега организацията провежда кампания, с която да насърчи младите хора да гласуват.

Нино Лунджария е бивш обществен защитник, който в момента ръководи неправителствената организация „Европейска орбита на Грузия“. Нейните предизборни брошури имат ясно послание – на тях пише „Кое избирате, европейското благоденствие или руското блато“. Тя също отказва да регистрира организацията си като чуждестранен агент. А за провеждането на честни и свободни избори си сътрудничат много граждански организации. „Създадохме мащабна коалиция за наблюдение на изборите, която включва 30 различни организации. Нашият план е да присъстваме във всяка избирателна секция, за да наблюдаваме целия процес на гласуване и на отчитане на гласовете“, казва Лунджария.

Има опасения, че управляващата партия „Грузинска мечта“ може да не се откаже лесно от властта, въпреки че заявява, че ще уважи волята на народа. Шест месец след бурните протести в Грузия по улиците на Тбилиси си цари тревожна тишина. Много граждански организации са съсредоточили усилията си върху гарантирането на свободни и честни избори, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America