Според Яница Петкова голямата изненада е по-високата избирателна активност

„Изненадата е положителна и тя не е в резултатите и подреждането на партиите, а в изборната активност. Повече хора излязоха да гласуват този път. Прекъсна се негативната тенденция, хората показаха, че могат да бъдат активни. На фона на много европейски държави обаче активността все пак е ниска”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът от „Галъп Интернешънъл” Яница Петкова.

Славев: Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-трудно се прави коалиция

„При 9 формации в Народното събрание за управляващо мнозинство, ще са нужни 4 партии, при 8 - и 3 формации може да са достатъчни”, обясни социологът Димитър Ганев от „Тренд”.

Според Петкова 121 депутати няма да бъдат достатъчни за съставяне на мнозинство. „Такова ще бъде крехко и лесно преодолимо. Погледите ще са обърнати към малките партии или „Има такъв народ”, посочи още тя.

„Дори и да има кабинет, тази конфигурация, при това Народно събрание с ниската легитимност и предвид ниската избирателна активност, не предполага мандат с хоризонт четири години”, каза Ганев.

„Приемаме за даденост необходимостта от колаборация, но самите политици не са стигнали до това да седнат и да говорят помежду си”, добави Петкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК    

Редактор: Виктория Гетова