Изяли сме 13 хиляди тона имитиращи млечни продукти само за година

Почти 13 000 тона фалшиво сирене са произведени в България и продадени през 2024 г. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. Същевременно производството на истинско сирене, без вложени растителни добавки, намалява. През миналата година мандрите са произвели малко над 71 000 тона чисто краве сирене, докато през 2023 г. - почти 75 400 тона. Този продукт се предлага основно в ресторанти, баничарници и пекарни. 

„На фалшивото сирене вече му казваме незаконно в целия Европейски съюз”, това заяви д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” в студиото на „Твоят ден”. Той обясни, че в България има наредба от 2016 година, която донякъде ограничава фалшивото сирене. В Европейския съюз са сменили законодателството и подобен имитиращ продукт вече е забранен за продажба. Забранен е целият клас на продукти, които съдържат хидрогенирани растителни мазнини.

Как да разпознаем истинското сирене от имитацията

„В мандрите се използват оцветители, боички, за да се получи нещо, което е твърдо”, обясни Иванов. Истинското сирене трябва да е твърдо. В България то преминава през процеса хидрогениране, което го прави опасно за здравето на хората. Затова Европейският съюз е наложил рестрикции, които позволяват до 10%  от съдържанието на храните да е от такъв тип мазнина. У нас „сиренето” се прави от 50% мазнина и 50% вода.

„Министерството на земеделието трябва да отговаря за контрола”, подчерта Иванов. „Този тип продукт не трябва да съществува и да се продава в Европейския съюз”, настоява той.

Съотношението на имитиращи продукти към истински такива е 13 на 71 в България, твърди експертът. „Тези, които произвеждат фалшиво сирене, трябва да бъдат отделни от истинските мандри, но в България нищо не може да бъде гарантирано”, каза още Иванов.

По наредба в магазините имитиращите продукти трябва да са на отделна витрина и задължително да са пакетирани.

Редактор: Цветина Петкова