Специфичното за града е, че се предлагат предимно стоки, които са домашно производство

В дните преди Великден русенци масово отидоха на пазар в Румъния. При северните ни съседи е традиция да се продава прясно агнешко месо, доставено от собствени ферми. Какви са цените на най-търсените продукти - агнешкото месо и яйцата, провери екип на NOVA.

Въпреки изчакването, заради ремонтът на Дунав мост, русенци използваха почивните дни, за да отидат на пазар в съседния румънски град Гюргево. Специфичното за пазара там е, че се предлагат предимно стоки, които са домашно производство, дори и магазините са задължени да търгуват в доста голям процент с месото от местни производители.

Как да разпознаем хубавото агнешко месо

Срещаме семейство Матеви в един от магазините, където транжират агнешкото месо пред купувачите и всеки може да си избере по свой вкус. Разказват, че за първи път посещават пазара в Гюргево.

"Идваме най-вече за агнешкото и пресните продукти, защото е по-евтино, качествено е и да опитаме", споделя Деница.

Яница и Божидар също идват за първи път на пазара в Гюргево и са любопитни какво се предлага там. Някои от търговците ги канят да дегустират колбас -собствено производство.

Заедно сравняваме цените на агнешкото и яйцата. Килограм агнешко в Гюргево е на цена малко под 20 лева и то от производител, докато в Русе най-евтино може да се намери в търговските вериги на цени от 21 до 35 лева. Яйцата в Русе се продават на цени от 40 до 60 стотинки, докато в румънския град се предлагат предимно от домашно отглеждани кокошки, но са доста по-скъпи - един лев за бройка.

"Изключително добро е качеството на месото. Само че разликата е, че в Гюргево го продават в по-големи количества, ние се оглеждахме за нещо, което можем да опитаме, малко да си вземем и да знаем за друг път", обясни Яница.

Спор за агнешкото месо и етикетите преди Великден

И докато продължаваме обиколката си из пазара често чуваме българска реч. Има както доволни от предлаганото на тържището, така и разочаровани.

"Купихме си крила и бутчета, тъй като тук са по-хубави, макар цените са по-високи от тези в Русе качеството е по-добро. За първи път идваме, но ни казаха, че сиренето и кашкавала са много по-хубави", споделя Кристин.

Цените на продуктите за великденската трапеза в градовете от двете страни на реката, са сходни. Но докато у нас трудно може да се намери прясно агнешко, независимо от цената, то съседите обещават, че няма да има поскъпване до Великден. Така че още има време за пазар отвъд Дунав.