Специфичното за града е, че се предлагат предимно стоки, които са домашно производство
В дните преди Великден русенци масово отидоха на пазар в Румъния. При северните ни съседи е традиция да се продава прясно агнешко месо, доставено от собствени ферми. Какви са цените на най-търсените продукти - агнешкото месо и яйцата, провери екип на NOVA.
Въпреки изчакването, заради ремонтът на Дунав мост, русенци използваха почивните дни, за да отидат на пазар в съседния румънски град Гюргево. Специфичното за пазара там е, че се предлагат предимно стоки, които са домашно производство, дори и магазините са задължени да търгуват в доста голям процент с месото от местни производители.
Как да разпознаем хубавото агнешко месо
Срещаме семейство Матеви в един от магазините, където транжират агнешкото месо пред купувачите и всеки може да си избере по свой вкус. Разказват, че за първи път посещават пазара в Гюргево.
"Идваме най-вече за агнешкото и пресните продукти, защото е по-евтино, качествено е и да опитаме", споделя Деница.
Яница и Божидар също идват за първи път на пазара в Гюргево и са любопитни какво се предлага там. Някои от търговците ги канят да дегустират колбас -собствено производство.
Заедно сравняваме цените на агнешкото и яйцата. Килограм агнешко в Гюргево е на цена малко под 20 лева и то от производител, докато в Русе най-евтино може да се намери в търговските вериги на цени от 21 до 35 лева. Яйцата в Русе се продават на цени от 40 до 60 стотинки, докато в румънския град се предлагат предимно от домашно отглеждани кокошки, но са доста по-скъпи - един лев за бройка.
"Изключително добро е качеството на месото. Само че разликата е, че в Гюргево го продават в по-големи количества, ние се оглеждахме за нещо, което можем да опитаме, малко да си вземем и да знаем за друг път", обясни Яница.
Спор за агнешкото месо и етикетите преди Великден
И докато продължаваме обиколката си из пазара често чуваме българска реч. Има както доволни от предлаганото на тържището, така и разочаровани.
"Купихме си крила и бутчета, тъй като тук са по-хубави, макар цените са по-високи от тези в Русе качеството е по-добро. За първи път идваме, но ни казаха, че сиренето и кашкавала са много по-хубави", споделя Кристин.
Цените на продуктите за великденската трапеза в градовете от двете страни на реката, са сходни. Но докато у нас трудно може да се намери прясно агнешко, независимо от цената, то съседите обещават, че няма да има поскъпване до Великден. Така че още има време за пазар отвъд Дунав.
Последвайте ни