Подкрепете Лицата на ПРОМЯНАТА и гласувайте за стойностните идеи – до 24 ноември на novatv.bg/gamechangers

Те вярват, че ПРОМЯНАТА е в здравите деца. Какъв е проблемът, с който са решени да се справят, открили ли са вече вярното решение и как ще донесат ПРОМЯНАТА и по-добро бъдеще за децата в България? Представяме ви братята Владимир и Борислав от Спортен клуб „Twisted Jiu Jitsu" – един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА 2015/2016.

Братята Влади и Боби са самураите на 21-ви век и вярват, че децата могат да растат здрави и пълноценни, когато съчетаят добрата физическа форма с увереност и дисциплина, както и с формиране на правилни навици и ценности. По образование са икономисти, но най-голямата им страст си остава бразилското Джу Джицу – уникално бойно изкуство и спорт, събрал в себе си не само духа на традициите, но и носител на новото, модерното и иновативното.

До 24 ноември можете да гласувате за един от петимата финалисти в ПРОМЯНАТА. Вижте кои са останалите социални предприемачи и как можете да подкрепите техните проекти тук.  

Кои са Борислав и Владимир?
Преди да се отдаде напълно на спорта и своите малки и големи ученици, Боби преминава през финансовите отдели на различни фирми и организации, което му помага да разбере още по-добре, че най-успешен и удовлетворен от себе си човек може да бъде когато твори, създава и го споделя с другите. Това е най-ценният урок и според  Влади, който все още е деен и в сферата на финансите. След дългото си пребиваване в чужбина той счита, че освен образованието другото най-ценно нещо, което е взел със себе си, е любовта към Джу Джицу. Те са млади, позитивни и амбицирани да се борят до край за това промяната в обществото да стане отдолу нагоре  чрез постоянен личен пример и здрав труд.

Как бихте се описали с три думи?
Постоянни, трудолюбиви, мотивирани

Откъде идва интересът ви към това, което правите, и от колко време се занимавате с Джу Джицу?  
Боби: При нас, както може би и при повечето братя и сестри, интересът при „по-големия“ се предава лесно на „по-малкия“. Влади започна да се занимава с бразилско Джу Джицу още по време на следването си в Германия и почти веднага успя да запали и мен.
Влади: Започнахме да обменяме техники, посещаваме семинари и мечтаем един ден в България всеки да може да тренира този уникален спорт, който за нас се превърна и в начин на живот. Вече близо 8 години се занимаваме активно с Джу Джицу, а през последните 6 години преподаваме и развиваме нашия клуб – Twisted Jiu Jitsu (https://www.facebook.com/TWISTEDJJ ).

Кога беше първата ви среща с деца на татамито (японска традиционна настилка в залите по бойни изкуства) и с какво запомнихте тази среща?
Някои от нашите ученици водеха децата си в залите ни още преди да могат да говорят и ходят добре. Тогава си играехме и боричкахме, а както всички знаем, децата обожават това нещо. Беше страхотно и винаги сме си говорили, колко хубаво би било някой ден и нашите деца да могат да тренират бразилско Джу Джицу, без да е нужно да напускат страната. Децата са най-чистата и позитивна форма на енергия, а когато стъпят на татамито и имаме възможност заедно да се учим, тренираме и да се забавляваме се случва нещо наистина уникално. Това не може да се опише, може би най-добрата дума, която подхожда в случая е „магия“.

С какво вашата кауза е различна?
Нашата кауза е насочена към всички деца, но и към техните родители, като основните заинтересовани и ангажирани за тяхното добро хора. Всяко трето дете в България е с наднормено тегло. Страната ни е на челните класации по затлъстяване, сърдечно съдови заболявания и тази тенденция продължава да се запазва и развива. Това са известни проблеми, за които много се говори, а всъщност много малко се прави. Когато стартирахме нашите занимания с децата, знаехме, че трябва да променим това нещо и започнахме активно да работим не само за физическото развитие на децата, но и за техните хранителни навици. Редовно обсъждаме процесите с родителите, опитваме се да им даваме насоки, така че децата им да растат по-здрави и по-щастливи. Развиваме спорт по правилен, модерен и уникален за страната ни начин. Освен това нашата кауза не е с фокус единствено върху храненето или движението и именно затова се нарича „Здрави деца“ – което включва както всичко изброено по-горе, така и сериозен акцент върху общуването и правилните ценности, за да можем да създадем наистина едно „по-здраво“ във всяко едно отношение поколение.

На какво искате да научите децата, които идват при вас?
Искаме да дадем позитивен пример на децата, които един ден ще имат свои дечица и по този начин да им дадем позитивна насока на развитие. Учим ги да не се отказват, как да се „борят“ с трудностите, как да бъдат дисциплинирани и постоянни в това, което правят, как да помагат на другите и да им пука за това как се чувстват хората около тях, просто как да бъдат по-добри хора. По този начин ще се изградят както физически, така и ментално здрави хора, които ще дават положителен пример във всяко едно отношение.

Идеята, желанието или умения са най-важното във вашата работа?
Всички тези неща са важни разбира се. Важно е за всеки човек да се научи, че ако има дадена идея и твърдо вярва в нея, то трябва да има желанието, упоритостта, търпението и волята да я следва бавно и неуморно, да развива и гради уменията си спрямо нея, за да може да бъде истински щастлив и удовлетворен от работата си и малките победи, които постига по пътя към заветната цел. Ние сме щастливи с това, което правим, а имаме тепърва още толкова много да постигнем. Което е наистина прекрасно.

В днешния свят на високи технологии смятате ли, че това, което правите, има бъдеще? 
Разбира се. Технологиите са неизменна част от живота на всички ни, но за да може човек да се изгради като личност, той трябва да придобие и други умения. Ние все още продължаваме да живеем в общество и социалните умения са определящи за почти всичко. Едно дете трябва да се научи от ранна детска възраст да комуникира правилно, да има дисциплина и увереност, че ще се справи с всяка трудност, която има пред себе си, а когато не успее от първия път да може да преодолее неуспеха и да продължи напред. Човек трябва да има максимално от рано изградените навици да се грижи за себе си и тялото си по правилен начин, за да може да бъде след това полезен не само на себе си, но и на обществото. Ние дори вярваме, че в ерата на технологиите, анонимността и липсата на нормално общуваме се създава естествена потребност от начинания като нашето, които предоставят възможност за реална комуникация в една невиртуална общност, която освен всичко останало им позволява да са физически активни и т.н. 

Ако имахте магическа пръчка, какво щяхте да направите с нея?
Да направим хората по-добри, по-активни и отговорни спрямо себе си и останалите.

Каква беше детската ви мечта?
Боби:   Да се занимавам със спорт и да се състезавам с/срещу някого.
Влади: Да се занимавам с обществено значими неща. И да приключенствам.

А за какво мечтаете днес?
Боби:   Да предадем любовта си към Джу Джицу на максимален брой деца и да го превърнем в национален спорт, за което определено има отличен потенциал. 
Влади: Това, което правим да послужи за пример и на други хора, които да допринесат за това страната ни наистина да стане по-приятно място за живот.

Любимата ви детска игра беше...?
Боби: Народна топка и криеница.
Влади: Много са, но най-вече игра на „войници“ и мачлета с децата пред блока.

Най-важният урок, който един учител може да предаде на ученика си?
Боби: Да не спира да се развива, да мечтае повече и да не го е страх да следва това, в което вярва. А ако случайно не се получи, да опита отново.
Влади: Винаги да търси начин и да мисли как да се подобри в това, което прави, независимо дали това е Джу Джицу, или нещо друго.