Депутатите приеха на второ четене промени в Изборния кодекс

Парламентът гласува на второ четене промени в Изборния кодекс, с които се ограничава броят на избирателните секции зад граница.

По темата

Максималният брой на всички места за гласуване в една държава ще е 35. За да се открие една секция пък, ще са необходими минумим 60 подписа.

Против поправките в Изборния кодекс бяха от ДОСТ.

"Единствено българските граждани в Турция са тежко засегнати, защото броят на секциите там се намалява близо 4 пъти. Дискриминацията придобива възможно най-уродливата си изява. Всичко друго е опит да замажете едно фашистко, етнонациско изстъпление", коментира лидерът на ДОСТ Лютви Местан. 

Управляващите припомниха, че този режим на регистрация не е прецедент. За пример дадоха британските граждани, живели в чужбина повече от 15 години, които трябва да се регистрират отново, ако искат да гласуват в родината си. 

Националистите не коментираха отправените от ДОСТ обвинения. Но, няколко часа по-късно, демонстрираха еманципация като обясниха, че няма да влизат в преговори с БСП за обща кандидатура за изборите, защото ще заложат на патриотичния формат – ВМРО, "Атака", НФСБ.

Репортери: Ина Гълъбова/Калина Влайкова