В Маджарово е обявено бедствено положение

8 000 декара площ завзе пожарът в хасковската община Маджарово. Над 2 500 от тях са гора. В местността снощи беше обявено бедствено положение.

Огънят пламна по обяд и заради силния вятър бързо тръгна на фронт от няколко километра. Снощи в гасенето се включи и хеликоптер, а тази сутрин 30 военни от хасковското поделение ще влязат в борбата със стихията.

Пожарът е в землищата на селата Малки Воден, Бориславци и Малко Брягово. Пряка опасност за хората там засега няма, макар огънят да е на няколкостотин метра от къщите.

Потушаването на пламъците е изключително трудно заради пресечения терен и вятъра, който непрекъснато разпалва огъня. На място работи кризисен щаб.

„Има много огнища, които все още тлеят и горят. Надяваме се до края на днешния ден да успеем да успокоим напълно пожара, все още няма никаква опасност за населението. Тече разследване, но предполагаме, че причината за пожара е свързана с човешка небрежност”, съобщи пред NOVA областният управител на Хасково Станислав Дечев. 

Край Благоевград пък изгоряха 1000 декара сухи треви, храсти и лозя. Огнената стихия пламна вчера следобед и обхвана селата Бучино и Българчево. Предполага се, че огънят е започнал на сметището на село Бучино.  Огънят беше локализиран на метри от къщите на хората, но продължава да създава проблеми. Тази сутрин жителите на Благоевград се събудиха от задушлив дим. Смогът създаде неудобства и на пътуващите по магистрала "Струма", които трябваше да карат с включени фарове за мъгла. От РИОСВ направиха замервания и съобщиха, че замърсяване на въздуха няма. 

За щастие, големият пожар в района на селата Генерал Кантарджиево и Рогачево, на границата между областите Добрич и Варна, вече е овладян. Огънят засегна около 2000 дка лесонепригодни площи и смесена гора. На място все още има пожарни екипи, които при необходимост са в готовност да възобновят гасителните действия.  

Огън изпепели стопански двор в село Боянци. Стихията унищожи над 42 000 бали фураж, 10 тона жито и стара стопанска техника. Пристигналите на място пожарникари извели от горящите постройки над 350 животни. Спасени са и близо 90 тона жито.

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванов