Обират ги, докато са във водата

По темата

Крадци атакуват плажа по бански. Полицията в Несебър задържа група, обирала летовниците в Слънчев бряг повече от месец.

Обект на четиримата мъже от вътрешността на страната били основно чужди туристи, които оставяли без надзор вещите си докато влизат в морето. От полицията обясняват, че на плажа е много трудно да разпознаеш опитните крадци от обикновените летовници и затова препоръчват да внимаваме какво носим със себе си докато сме на плажа. 

Скъпи телефони, таблети, часовници, слънчеви очила. Всичко това е плячката на група крадци, действала в Несебър. Обирджиите, дошли от други градове на морето и не подбирали плячката си. Отмъквали не само едри банкноти - важни им били жълтите стотинки, запалките и дори плажните масла.  

"Разделят се като в момента, в който туристите така по групи влизат в морето единия от извършителите влиза със тях във водата, за да може непосредствено да ги наблюдава, а другият междувременно събира техния багаж, говоря на крадците и напуска плажната ивица", обяснява Денислав Киров - нач. Криминална полиция РУП - Несебър. 

Секунди след това другият, който е в морето с летовниците излизал от водата и отмъквал багажа им. 

"Оставял съм го при случайни хора. Отивайки в морето питам дали мога да си оставя багажа при вас. Аз съм доверчив човек и казвам добре, оставям багажа и тогава отивам в морето", разказва летовникът Ганчо Милев. 

Да си доверчив обаче също е твърде рисковано. Може да се окаже, че си оставил багажа си именно при крадците. Защото те по нищо не се различават от летовниците, а понякога изглеждат твърде невинно. 

"Момиче на 9 години в момента на извършване на кражба взе две чанти от туристи на плажа и напусна плажната ивица. Впоследствие беше задържана. Оказа се, че е заедно с друга девойка, която е на 17 години в напреднала бременност", обясни Денислав Киров, началник на Криминална полиция в РПУ- Несебър. 

По-бдителните туристи пък търсели помощ от спасителите. 

"Ежедневно си оставят хората или могат да си оставят хората някога багажа. Макар че не на всеки го приемаме, поне големи сакове такива, които не се знае вътре какво има съдържанието", разказва водният спасител Величко Колчев. 

Затова най-добре да оставим скъпите бижута и телефони и на плаж да отидем само с дребна сума пари. 

И още един съвет: да огледаме хората около нас на плажа, за да можем при евентуална кражба да дадем описание на разследващите полицаи.   

Как да се пазим и кои са хванатите крадци - гледайте във видеото!

Репортер: Цеца Алексова