По-добре ГЕРБ и БСП да управляват, отколкото националистите, заяви депутатът от ДПС

Няма да подкрепим Бюджет 2017, тъй като влизаме в един особен период. Направихме усилия, в консултации и разговори с другите партии, да пренебрегнем ролята си на опозиция и да гласуваме „за”, но не се получи този консенсус. Ако обаче между първо и второ четене се правят промени, може да излезе един финансов Франкенщайн”, каза в студиото на „Здравей, България” представителят на ДПС Йордан Цонев.

По темата

Относно президентските избори и загубата на кандидата на ГЕРБ, Цонев заяви, че е било ясно какъв ще бъде резултатът от президентските избори. „Знаехме, че който и да е кандидатът на ГЕРБ, той ще загуби. Това беше един протестен вот, вълната срещу ГЕРБ, че две години работят с хора, които дестабилизират страната”, заяви той.

По думите му още в началото на мандата на ГЕРБ те са заявили, че основната им цел е била предизвикване на предсрочни парламентарни избори. „В цяла Европа се правят странни коалиции – леви, десни, консерватори. Целта е да не се допуснат крайните националисти до властта”, обоснова се Цонев.

„Можеха да имат нашата подкрепа срещу нищо. Ние предложихме да управлява дясно правителство и щяхме да го подкрепим”, заяви още той.

Попитан иска ли ДПС ГЕРБ отново да дойде на власт, Цонев отговори, че те не искат нито ГЕРБ, нито БСП. „Искаме институциите да са стабилни и искаме едни честни избори”, заяви той.

Относно мажоритарния вот депутатът от ДПС отговори, че не може да не се съобразят с желанието на хората, които са гласували. „Чухме народа, сега трябва да чуем експертите – как трябва да се наложи това, без да се клати стабилността на страната”, аргументира се той.

„Ние няма да гласуваме за ГЕРБ. Но е по-добре те и БСП да управляват, отколкото националистите”, категоричен беше Цонев.

Целия разговор може да гледате във видеото.