Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен

Премахване на всички комунистически символи на публични места. Това решиха депутатите със законова поправка, приета на първо четене.

Със закона ще се забранят всички табели, паметници, лозунги и символи от спорния исторически период. Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева.

СПОР В ПАРЛАМЕНТА: Престъпен ли е комунистическият режим?

Премахнатите паметници могат да отидат в Музея на социалистическото изкуство. 

Предвижда се там, където символите на комунизма не могат да бъдат свалени, указателни табели да обясняват престъпния характер на режима.

Дебатите за престъпленията на комунистическия режим започнаха с партизанското движение.

„Партизани може да е имало в Гърция, Югославия, Франция. В България е имало шумкари. Първо, защото са се страхували като шумне шумата и второ – защото са се скрили под шумата”, заяви в парламента Методи Андреев от ГЕРБ.

Депутатите преминаха през лични квалификации.

„Г-н Методи Андреев е откровен фашизоид, искам да му кажа”, заяви независимият Велизар Енчев.

И стигнаха до символите на режима.

„Целият Партиен дом е символ на комунизма. Означава ли, че трябва да го сринем, за да се хареса на някого?”, попита Емил Димитров от Патриотичния фронт. „Моят баща е бил комунист. Аз не се срамувам от него”.

А аргументите срещу промените.

„Както предлагате с 2 000 лв.,  ще трябва да се глоби Народното събрание, защото продават продукти с петолъчки”, заяви Илиян Тодоров от „Атака” и показа бутилка бира от трибуната.

„Не знам там отзад какво пият в парламента. Но ми се струва, че в пленарна зала не е редно да се внася алкохол”, отговори Петър Славов.

Накрая разговорът стигна до покаянието.

„Смирение със закон не се налага”, смята Волен Сидеров.

„За да има смирение, трябва да има разкаяние”, смята Методи Андреев.

На първо четене със 104 гласа „за”, 46 – „против”, и трима - ”въздържал се” поправките бяха приети. Отрицателния си вот БСП изрази с цитат на Ботев.

„Изповядвам единен и светъл комунизъм, поправител на недъзите на обществото. В опита си да изплувате от политическото небитие, вие обявихте за врагове живи и мъртви”, заяви Филип Попов от БСП.

С това депутатите на БСП прекратиха участието си в пленарното заседание.

Другата промяна в Закона предвижда периодът 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.