Кой е най-честият проблем в санкционираните обекти?

15% от детските градини и училищата у нас нарушават правилата за хранене. Това показват проверките на здравните власти месец, след като влезе в сила окончателната забрана - в столовата храна и безплатните закуски да не се влагат други продукти, освен тези по българския държавен стандарт.

Докога сиренето в училищния сандвич ще е само за украса?

Най-честият проблем се оказва олиото. В близо 75% от санкционираните обекти, храната се е приготвяла със слънчогледово масло, което не е по-стандарт. Макар че, категорични са здравните власти, това не прави храната вредна.

Другият най-често срещан проблем е брашното, което не е било по стандарт в половината от санкционираните обекти.

Единични случаи на отклонения са свързани с лютеницата, колбасите и млечните продукти. Яна Николова и операторът Кирил Тасев концентрираха проверката си върху безплатните закуски в училище. Ето резултатът.

Има ли вредни храни в училище?

Преди 6 месеца, Лора ни показа една нетипична колекция –  с неизядените училищни закуски на дъщеря й.

„Закуските, които получава в училище, са изключително вредни”, обясни Лора Вълчева, майка на Мира.

„Меденка, кроасан, кроасан, меденка, сандвич, бисквити, бисквити, кроасан”, изброява малката Мира, докато изсипва закуските от чантата си.

6 месеца по-късно. Връщаме се отново в училище, за да разберем промени ли се нещо с храненето на децата. За това отново ще ни помогнат Мира и Лора.

С какво хранят децата в училище?

В училището ни посреща нов директор и нова фирма, която доставя храната.

„Има какво да се желае още, но при един добър директор и при една добра работа с фирмата, която стопанисва стола, се постига това, което е необходимо. За мен това е обяснението – големият шум, който се вдигна по медиите, във връзка с лошото хранене”, коментира Жанета Бранкова, директор на 112 ОУ „Стоян Заимов” в София.

И готвачите на световните лидери имат "среща на върха" (СНИМКИ)

„Наистина, след влизането в сила е налице едно доста добро дисциплиниране по цялата хранителна верига. И несъответствията, които констатирахме, са съвсем незначителни вече”, обясни д-р Камен Николов от Българска агенция за безопасност на храните.

Въпреки това в рубриката „Моята новина” не спират да валят сигнали от родители – за кифли с консерванти и сандвичи, в които няма почти нищо друго, освен хляб.

„Това е недопустимо. И всички тези сигнали, които и ние получаваме, и вие също. Апелирам и към родителите да бъдат активни, защото всичко това ще бъде санкционирано”, каза още д-р Камен Николов от Българска агенция за безопасност на храните.