За Румен Христов няма проблем, че Алексей Петров е посредничил между ГЕРБ и ПП

Нова серия обвинения между първите мъже в държавата. Президентът и премиерът влязоха в задочен сблъсък кой има ментори и възможно ли е напрежението между институциите да се потуши. В същото време пред NOVA Румен Христов разкри, че преговорите за кабинет между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев са се водили в манастир.

Поредните задочни престрелки между Румен Радев и Николай Денков показват, че диалогът помежду им е нарушен, а взаимните обвинения стават все по-чести. 

Радев: Министър-председателят да се еманципира от своите ментори

Румен Радев заяви, че Николай Денков трябва да се еманципира от менторите си, за да има разбирателство между двете институции. А Денков му отговори, че няма ментори и вероятно това е проблемът на президента. 

След като стана ясно, че ролята на Алексей Петров за формирането на правителство е била логистична, пред NOVA лидерът на СДС - Румен Христов разкри, че срещата между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев се е провела в манастира в Самоков.

Напрежението между президента и премиера взе нов връх. За да бъде потушено то, Румен Радев очаква действия от страна на Николай Денков, като припомни изтеклите записи от партийното събрание на ПП. 

„Зависи кога министър-председателят ще се еманципира от своите ментори, които са в записа”, каза Радев.

Този призив срещна ответната реакция на Николай Денков.

„Аз нямам ментори. Така че може би и това е проблемът на президента - че той не ми е ментор и няма други ментори и не искам повече да коментирам чужди думи. Има много по-важни неща като това за студентите, това, което прави правителството, отколкото да коментирам изказвания на хора, които всъщност няма значение”, каза Денков.

Отправи и предупреждение.

„Аз винаги съм казвал, че институциите трябва да работят спрямо това, което е заложено в Конституцията и законите. Този, който излиза от рамките, е президентът”, заяви Денков. 

Денков: Алексей Петров не е участвал в създаването на правителството, знам как съм избирал министрите

Румен Христов от ГЕР-СДС призова президента да не надвишава правомощията си. 

„На него му се услади да управлява държавата, това няма да му се позволи за в бъдеще. Да се опитва да бъде обединител на нацията. Аз не виждам защо трябва да се говори за сдобряване с президентството”, заяви Румен Христов. 

Лидерът на СДС не вижда проблем в това, че бившата барета Алексей Петров, е спомогнал за диалога между председателите на ГЕРБ и ПП. 

„Не съм сигурен доколко неговата роля е толкова важна. В политиката има и компромиси, но не трябва да са за сметка на България. Очевидно като друго не е успял, се е стигнало да логистиката на г-н Петров”, каза Христов.

Румен Христов разказа за мястото, където покойният бизнесмен е осигурил логистика да се срещнат Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. 

„Доколкото разбрах се коментира някакъв манастир, осигуряване на място, където няма да има любопитни очи и т.н. Доколкото чух - Самоковският манастир”, заяви Румен Христов. 

И докато Бойко Борисов има критики към Кабинета „Денков” заради еднолични назначения на ключови държавни постове, а лидерска среща е невъзможна заради отсъствие на Кирил Петков от страната, дойде и предупреждение. 

„Поголовното сменяне на членове на бордове на директори, на регионални сектори, без консултации дори с ДБ, а еднолично от ПП, може да прелее чашата на търпението и да се счупи „сглобката”. Като чели оня запис, дето изтече, се изпълнява. А това не е добре”, каза Христов.