Коментарите на специалисти

Експеримент на „Здравей, България”, при който дизелово гориво от седем български бензиностанции парафинира при далеч не полярни температури, насочи отново вниманието към зимните проблеми с нафтата, която зареждат шофьорите у нас. По темата мнение дадоха в ефира на Нова ТВ представител на верига бензиностанции, собственик на автосервиз и професионален шофьор.

При ниските температури е нормално в дизеловото гориво да се образуват парафинови кристали, отбеляза Калоян Кършев, технически директор на една от веригите. По думите му стандартът определя при каква температура дизеловото гориво трябва свободно да преминава през горивните филтри на колите. У нас той е минус 15 градуса. 
 
В противоречие с тази увереност влезе опитът на Васил Димитров, собственик на автосервиз, който често се сблъсква с проблеми, причинени от горивото, което наливаме в резервоарите. Според него практиката през годините показва, че при рязко понижение на температурите в началото на зимния сезон има случаи на автомобили, които не могат да запалят. Това става обикновено при минус 15 – минус 18 градуса.  

„Качеството на горивото е по-добро, не е като преди години, но наистина има какво да се изисква”, коментира на свой ред професионалният шофьор Валентин Иванов. Той заяви, че дизеловият автомобил, който управлява, обикновено стартира трудно при температури от минус 15 градуса.
 
Целия разговор за проблемите с дизеловото гориво през зимата можете да проследите във видеото тук