От 15 до 30 юли морската столица посреща майстори на балетното изкуство от 30 страни

Международният балетен конкурс - Варна отбелязва 50-та си годишнина и своето 26-то издание, като във форума от 15 до 30 юли ще се представят 129 участници от 30 държави. Престижното събитие се провежда всяка втора година във втората половина на юли в Летния театър в морската столица. 

Емблематични представители на балетното изкуство са част от международното жури, което тази година ръководи Владимир Василиев (Русия) - единствен носител на Голямата награда от престижния балетен форум във Варна. 
 
Програмата на конкурса включва много съпътстващи събития, сред които и традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. Класовете в Академията ще водят световноизвестни педагози, сред които са проф. Сун Хи Ким от Корея и Аурора Бош от Куба, а сред българските преподаватели е доц. Бисер Деянов. Към Академията клас по афро-джаз ще води и Алфредо Торес, когото зрителите познават като съдия в танцувалното шоу Dancing Stars по Нова.  
 
По традиция Международният балетен конкурс - Варна ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” на 30 юли, в който участват лауреати от минали години.  
 
Юбилейното издание на престижното събитие е в чест на създателя му маестро Емил Димитров и се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на ЮНЕСКО и генералния директор на световната организация Ирина Бокова, със съдействието на Министерството на културата и община Варна. 
 
Билети 
Дворец на културата и спорта 647 781
Фестивален и конгресен център 685 214
Летен театър – Варна 612 803
 
Повече информация за закупуване на билети за отделните събития в програмата на конкурса ще откриете тук