Посланикът на инициативата Ани Салич става основен двигател на инициативата

И през новата 2015 година Нова продължава да подкрепя своята най-голяма социално-отговорна инициатива – Промяната, като по този начин поставя основите на благотворителност от нов тип. Успоредно с това проектът, който стартира през 2014-та, навлиза в следващия си най-важен етап – реализирането на идеите на първите победители – ИТ специалистите Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, както и останалите четирима финалисти. Нова и фондация Reach for Change, в партньорство с която се провежда програмата, ще помогнат на всички тях да реализират проектите си с осигуряване на финансова подкрепа, професионални съвети и насоки. 

Промяната има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи. През изминалата година над 200 кандидати от цялата страна представиха своите проекти в програмата. От тях експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте най-добри и обещаващи идеи, за които впоследствие на сайта на инициативата гласуваха рекордните над 14 000 потребители. На следващия етап специално жури определи и първите победители – Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов и проекта им за ИТ център и ИТ общност във Враца. Изключително важна роля в техния избор имаше Ани Салич, която е посланик и лице на инициативата.  

Тази година Ани Салич, едно от най-обичаните и утвърдени лица в родния ефир, доказала своя принос в благотворителни инициативи, ще бъде основен двигател на програмата, ще напътства и вдъхновява новите социални предприемачи. „Хората, които ще търсим, искат да създадат по-добър свят за децата. В своята история Нова винаги е помагала на децата – вярваме, че социалното предприемачество е следващата стъпка, с която да допринесем за тяхното по-добро бъдеще”, коментира тя. Ани Салич ще участва активно във всеки етап на проекта – търсенето, селектирането, оценяването и вдъхновяването на кандидатите, каво всеки от тях ще се явява на своеобразен изпит пред нея и специално жури.
 
Първото издание на Промяната (2014-2015) показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас. Доказателство за това са рекордните резултати, които постигна страната ни в сравнение с останалите държави, където се провежда инициативата. В България по програмата кандидатстваха най-голям брой желаещи – 200 души. Отново рекорден брой – 14 000, подкрепиха проектите на финалистите, с което станаха част от осъществяването на техните идеи и осигуряването на по-добро бъдеще за децата. 

Победителите Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов вече работят по създаването на своя IT център във Враца. „Мечтата ни е да създадем място, в което младежите получават добро обучение и подготовка, след което могат успешно да се реализират навсякъде по света – както в световни компании, така и в родния си град”, споделят двамата.