Посланикът на Промяната Ани Салич представя първите реални резултати на благотворителната инициатива на Нова

Благотворителната инициатива на Нова за социално предприемачество Промяната отчита първите си реални резултати. Нова и фондация Reach for Change, в партньорство с която се провежда програмата, ще помогнат на всички финалисти да реализират проектите си с осигуряване на финансова подкрепа, професионални съвети и насоки. Във Враца вече работи компютърен център, който ще бори безработицата в най-бедния район на Европа. Идеята е на победителите в инициативата – ИТ специалистите Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов

Двамата работят, за да останат повече млади хора и градът да не води в класациите по безработица, а общината има предоставя безплатна зала за обучение. „За нас и пет, десет, дори две работни места за една наистина добре платена работа са от изключителна важност”, заяви кметът на Враца инженер Николай Иванов пред посланика на Промяната Ани Салич. 

Безплатните ИТ курсове ще продължават една година. „От началото на март планираме безплатни курсове да започнат 60 души, разделени в четири групи”, разказа Емилиян Кадийски. „Надяваме се поне 15-20% процента от тях след година да са готови за стаж в ИТ фирма”, добави той. Вече има интерес от софийска фирма за наемане на младежи, завършили курса. Промяната във Враца ще продължава и в местния техникум, където ще бъде открита ИТ паралелка, в която ще преподават Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. 

Във видеото вижте повече за инициативата на Нова за социално предприемачество Промяната