И през тази година конкурсът за социални предприемачи ще даде възможност на най-добрите социални бизнес идеи

В Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Мария - Луиза” в Пловдив Иван Благоев – един от финалистите в първото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, вече започна реализацията на проекта си, с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change. Иван се срещна с 14 деца и младежи от 13 до 18 години, за да им представи възможностите да се включат в курс по дървообработване. Началото на този курс е още един успех и поредната добра новина, свързана с победителите в конкурса. В първата среща с децата участваха още Дарина Кукева, директор на дома, и Мария Шишкова от Националния алианс за работа с доброволци.

Пет момчета на 16 години, както и две момичета на 13 и 14 години заявиха категоричното си желание още сега да започнат курса. През следващата седмица Иван и Мария отново ще се видят с младежите, за да отговорят на всички техни въпроси и да им дадат възможност да се запознаят отблизо с работата на дърводелеца. Обучението по дърводелство ще продължи до края на годината, а заедно с него децата от дома ще участват и в други дейности, които ще ги стимулират да бъдат по-активни и самостоятелни. В края на обучението успешно завършилите ще имат базисни познания по дърводелство и ще могат да си намерят работа, както и да продължат да се развиват в тази сфера.

„Срещата мина изключително добре. Децата са страхотно ентусиазирани, имаха много въпроси, проявяват въображение и вече имат идеи какви дървени играчки и предмети искат да създадат. За мен е важно да им дам възможност да творят и да се забавляват, но същевременно да им дам занаят в ръцете”, заяви Иван Благоев.
 
„За нас това е проект от изключително значение, чрез който да помогнем на тези млади хора да станат независими и да имат възможности за работа и професионална реализация”, допълни Мария Шишкова от Националния алианс за работа с доброволци, които са основен партньор по проекта.
 
Конкурсът за социални предприемачи ПРОМЯНАТА на фондация Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп стартира в България през 2014 г. Той има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи. През изминалата година кандидатстваха 212 проекта, от които бяха подкрепени пет проекта във Враца, София, Пловдив и Варна. Всички те получиха финансиране, менторска подкрепа и обучения, с помощта на които вече реализират идеите си. Един от тези финалисти е проектът на Иван Благоев, който започва курс по дърворезба в Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Мария - Луиза” в Пловдив.

И през 2015 г. ПРОМЯНАТА продължава търсенето на най-добрите социални бизнес идеи. Кандидатури за второто издание на конкурса се подават на сайта на ПРОМЯНАТА тук до 30 юни, включително. Конкурсът е отворен както за нестопански организации, така и за отделни граждани, които имат идея как да подобрят живота на децата в България. И през тази година Нова Броудкастинг Груп продължава активната си подкрепа на програмата с широко медийно отразяване и експертни бизнес консултации.