Фондация Reach for Change посрещна в България 20 социални предприемачи от 6 държави, за да разкажат за работата с деца

Фондация Reach for Change, която заедно с Нова Броудкастинг Груп реализира инициатива ПРОМЯНАТА, организира в София международна среща на социални предприемачи от шест държави и три континента. В рамките на събитието на 1 юни, Деня на детето, се проведе международната конференция „Социалните предприемачи като двигател за образователна промяна”. 

Четиримата социални предприемачи – от Африка, Европа и България – разказаха пред пълна зала за своята работа за промяна на образователните системи, но и на конкретни образователни практики в своите държави. От онлайн уроците в Танзания, през програмирането от деца в Дания и демократичното училище в Литва, до адекватното образование по сексуални теми в България – общото между тези инициативи е, че те не са еднократни проекти, а част от цялостно, систематично и устойчиво усилие за подобряване на живота на децата.

„Промяната започва отдолу-нагоре. Образователната система може да се промени чрез добрите примери, които създават отделни активни граждани и предприемачи” – каза Юрий Вълковски, представител на Reach for Change за България.

„Аз наистина вярвам, че Промяната дори в едно дете променя България. И вярвам, че това не е популизъм, а е проста житейска истина, доказана и показана навсякъде по света” – заяви Ани Салич, посланик на инициатива ПРОМЯНАТА, която взе активно участие в конференцията.

Примерите на социалните предприемачи от Дания, Танзания и Литва предизвикаха огромен интерес в публиката, която продължи да задава въпроси в продължение на повече от час. 

Финансовата устойчивост на социалните предприемачи, границите, които трябва да поставяме в училище и дали тези граници да са по-твърди или по-гъвкави, използването на новите технологии за социална промяна – това бяха най-разискваните теми в дискусията. В крайна сметка участниците в срещата се обединиха около разбирането, че промяната на системата може да започне отдолу, но това ще отнеме време и усилия.

Конференцията се организира в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия и е част от събитията, свързани с отбелязването на „Европейската година за развитие”.

Инициативата ПРОМЯНАТА стартира в България през 2014 г. в партньорство между Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change. Тя има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи. През изминалата година в конкурса кандидатстваха 212 проекта, а големите победители Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов вече реализират идеята си за ИТ център и безплатни курсове за млади програмисти във Враца. Освен тях още четирима социални предприемачи от София, Пловдив и Варна получиха финансиране, менторска подкрепа и обучения. И през тази година Нова Броудкастинг Груп продължава активната си подкрепа на програмата с широко медийно отразяване и експертни бизнес консултации на проектите.