Социалната чайна на един от проектите финалисти в ПРОМЯНАТА дава шанс за по-добро бъдеще на децата от институции

Още един проект от най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change прави поредната успешна крачка, за да осигури по-добро бъдеще на децата от институции. Социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева от Варна вече има собствена сграда, което ги доближава до реализирането на техния проект. Целта на Чайната е да подпомогне адаптацията на младежи, израснали в институции, като им предложи първа работа и менторство. Проектът е един от финалистите в първия сезон на ПРОМЯНАТА и в изминалите месеци, след финала на конкурса, извървя дълъг път, за да достигне до получаването на разрешение за безвъзмездно ползване на сграда за Чайната от Община Варна за период от пет години. 

Социалната чайна ще бъде място за чай, събития и срещи в сърцето на Варна и ще предложи работни места на младежи, израснали без родители, като преди това ще ги включи в дългосрочна менторска програма с тригодишна продължителност, с фокус върху личностното и професионално развитие. Менторската програма, предоставянето на първа работа и смяната на обкръжаващата среща ще са комбинация, която поне отчасти цели да компенсира липсата на семейна среда, ниската образованост и социални умения у младежите, растящи в домове. Екипът на чайната работи вече четири години с няколко социални институции от Варна, като доброволческата група включва хора с разнообразни интереси - инженери, сладкари, готвачи, преводачи, актьори и други, които са част и от менторската програма и са ангажирани да помогнат за успешното развитие на проекта.

За да придобие помещението завършен вид и да започнат работа с младежи от домове със Социалната си чайна, Мая Донева и Стояна Стоева стартират кампания за фондонабиране, чиято цел е да събере 80 000 долара, които да бъдат вложени в реновиране на сградата, оборудване на кухнята и помещенията за менторската програма, начало на обучителните модули по програмата. Желаещите да ги подпомогнат в реализирането на проекта им могат да се свържат с тях и да ги подкрепят. 

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015), част от което е и Социалната чайна на Мая и Стояна, показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас и даде шанс на пет проекта да демонстрират реални резултати. В момента се реализира второто издание на конкурса и в началото на октомври, след преминаване на редица консултации и обучения на 27-те социални предприемачи, те ще се явят пред представители на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change. Тогава ще се проведат интервюта с кандидатите и ще бъдат избрани петте финалиста в ПРОМЯНАТА 2015. Всеки един от избраните финалисти ще получи финансова и менторска подкрепа, обучения и консултации, и включване в международната мрежа на Reach for Change за период от една година.